İŞSİZLİK Mİ VASIFSIZLIK VE TEMBELLİK Mİ?

İŞSİZLİK Mİ VASIFSIZLIK VE TEMBELLİK Mİ?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı son verileri şöyle:

Türkiye’deki 15-24 yaş aralığındaki genç nüfus 11 milyon 796 bin.

Bu gençlerin 2 milyon 525 bini ne eğitimde ne iş piyasasında. İş gücü piyasasında olan 5 milyon 387 bin gençten 4 milyon 539’u çalışıyor, 884 bini ise işsiz. İş gücüne katılmayan genç sayısı 6 milyon 410 bin. Gençlerde işsizlik oranı %15.7, erkeklerde %12.5, kadınlarda ise %21.7.

Eğitimde ve iş piyasasında olmayan gençler ile işsiz gençlerin toplamı, 3 milyon 373 bin olarak görülüyor; bu da Türkiye’de her üç gençten birinin çalışmadığı anlamına geliyor.

İŞSİZLİK Mİ VAR YOKSA TEMBELLİK Mİ VASIFSIZLIK MI?

Beş yıl kadar önce konferans için Gaziantep’e gittiğimizde, ilgililer iççi açığımızı Suriyelilerle kapattığımızı söylediler.

Diğer taraftan ülkemize yurt dışından gelen Afgan, Türkmen, Özbek ve hatta Ermeniler de iş buluyor, para kazanıp ülkelerine gönderiyorlar. Çünkü buldukları ve yapabildikleri işte çalışıyorlar.

Eğitim sistemimiz vasıfsız insan yetiştiriyor. Dizi filmlerimiz de tembelliğe yöneltiyor. Herkes oturup çay içeceği masa – sandalye istiyor.

Devletin açtığı yevmiyeli ve sonunda iş garantili kurslara bile rağbet edilmiyor. Yaşadığımız bir örnekle konumuza açıklık getirelim:

Mirat haberimize teknik eleman almak istedik. Bir yıldır işsiz olup iki çocuğu olan kişiye istediği aylığı da verdik ama saat !0’dan önce işe gelemeyeceğini söyledi ve işi kabul etmedi.

İSLAMİ BİLGİ VE BİLİNÇ YOKSUNLUĞU

Gençlerimizde İslami bilgi ve bilinci de zayıflattık. Peygamberimiz ” insanlara yük olmayınız “ buyuruyor. Gençlerimiz ailesine yük olmak günahından kaçınmıyor ve insanlardan da utanmıyor. Bu da anaya babaya zulüm oluyor.

İş alemine kulak verelim. Her alanda vasıflı insan arayışı var. Geçen günlerde ilgi bir kurumumuz yetkilisi, yurt dışından işçi getirtilmesinden bile söz etmişti.

Sonuç olarak probleme doğru teşhis koymak lazım.

Biz hala bir nakarat olarak gençlerimiz işsiz deyip duruyor ama vasıflı olup olmadıklarına, buldukları işi beğenip beğenmediklerin ve tembel olup olmadıklarına bakmıyoruz.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Recent Posts

  • Gündem

Eşek Arıları İsrail Ordusuna Saldırdı

Eşek Arıları İsrail Ordusuna Saldırdı. İsrail ordusu radyosundan  yapılan açıklamada şöyle denildi. "Gazze'nin güneyindeki tampon…

15 saat ago
  • Gündem

İsrail Hunharca Bombalamaya Devam Ediyor

İsrail Hunharca Bombalamaya Devam Ediyor İsrail'in Gazze'ye Gece Boyunca Yaptığı Bombardımanlar Sonucunda Ölü ve Yaralılar…

16 saat ago
  • Gündem

ABD’li Senatörün Gazze Yorumu: “Gazze Hiroşima Olsun”

ABD'li Senatör Lindsey Graham Gazze Hakındaki Rezil İfadelerine Tepki Yağdı. Gazze İçin "Gazze Hiroşima Olsun"…

18 saat ago
  • Gündem

Türk Yahudisi Erroll Gelardin’in Sözleri Doğru mu?

Türk Yahudisi Erroll Gelardin'in Sözleri Doğru mu? Atatürk Sabataycı mı? İsrail vatandaşı Türk Yahudi yazar…

19 saat ago
  • Gündem

Küresel Tehditlere Karşı Aile: II. Uluslararası Sempozyum Gaziantep’te Başlıyor

Küresel Tehditlere Karşı Aile: II. Uluslararası Sempozyum Gaziantep'te Başlıyor Küresel tehditlere karşı ailenin önemi üzerine…

20 saat ago