islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

TÜRKİYE OLMADAN GAZZE’DE ÇÖZÜM BULMAK ZOR

TÜRKİYE OLMADAN GAZZE’DE ÇÖZÜM BULMAK ZOR
16 Mart 2024 12:31
A+
A-

ABD‘nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, MSNBC televizyonuna yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye gibi bölgesel güçlerin desteği olmadan, Gazze’de çözüm bulmak zor.” Dünyada rejimler değişebilir ama coğrafya değişmez. Türkiye her zaman önemli olmaya devam edecek.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerle ilgili değerlendirmeler yaptı. Bunun yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin alacağı pozisyon ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı Türkiye’nin tutumu hakkında değerlendirmeler yaptı.

Flake, “Ukrayna’daki savaş kuzeyde, Gazze’deki savaş güneyde ve Türkiye tam ortada. Türkiye, çoğunluğu Müslüman olan bir ülke olarak Filistinlilere yakınlık duydukları çok açık. Bu sebeple, İsrail’in Gazze’ye müdahalesini sıkça eleştiriyorlar,” dedi.

Jeff Flake, Türkiye’nin garantörlük teklifini vurgulayarak, “Kalıcı barış için diğer bölgesel ortaklarla çalışmaya hazırız. Türkiye, iki devletli çözümü destekliyor. Bu sebeple birlikte çalışacağımızı umuyorum. Bölgesel güçler olmadan Gazze’de çözüme ulaşmak zor,” dedi.

Flake, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki duruşunu ele aldı. Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini desteklediğini, Ukraynalıların Türkiye’den aldığı SİHA’ların savaşta büyük rol oynadığını belirtti.

Ayrıca “Türkiye, Montrö Sözleşmesi’ni kullanarak Rus savaş gemilerini Karadeniz’den uzak tuttu. “Türkiye, tahıl anlaşması müzakerelerinde ve esir takasında kilit rol oynadı,” ifadelerini kullandı. “Türkiye’nin Rusya ile enerji dahil çeşitli alanlarda ilişkileri var. Ancak, yaptırımların delinmemesi konusunda da kararlılar.” Dedi.

Flake, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay verme sürecine de değindi. “Dünyadaki rejimler değişse de coğrafya aynı kalır. Türkiye’nin önemi devam ediyor,” dedi. İlk başlarda Türkiye, İsveç’in NATO’ya katılmasına karşı çıkan ülkeler arasındaydı. Sorunlar vardı ama çözüldü,” ifadesini kullandı. Çözüm sonrası, ABD Kongresi Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışını onayladı. Flake, bu durumun Türkiye’nin işbirliği yapma kapasitesini desteklediğini belirtti. “NATO’daki en büyük ikinci ordu ve hava kuvvetleri Türkiye’de,” dedi.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: ABD, Manşet