Analiz

Jamia Ulu Camii

 

Yapım Yeri: Lahore, Pakistan

Mimar: Nayyar Ali Dada

Yapım Yılı: 2014

 

 

Jamia Camii, Pakistan’ın Lahore eyaletine bağlı Bahria Kasabası’nda yer alır. İbadethane ülkenin en büyük camisidir ve dünyanın 7. büyük camidir.

Caminin ana salonu 25.000, toplamda 70.000 kişi kapasitelidir. 21 kubbesi ve 165 fit yüksekliğinde dört minaresi vardır. Salonları 4.000.000 mozaik çini ile güzelleştirilmiştir. Caminin bodrum katı İslam sanat galerisi ve bir din okulu olarak kullanılır.

Caminin yapısı üç yatay düzleme ayrılabilir. Seviye 0, İslami araştırma merkezini içerir. Seviye I, caminin ana ibadet salonu ve avlu, Seviye II ise kadınlara ayrılan bölümdür.

Dört heybetli minare, ana ibadet alanının köşelerini tanımlar. Avluda bulunan turuncu renkli kumtaşı tuğlaları Multan’dan getirilmiştir.

Ana kubbe; 20 küçük kubbe ile çevrili görkemli bir taç gibi merkeze yerleştirilmiştir. 6 adet kemerli ahşap kapısıyla sizi büyük bir ihtişamla içeri davet eden cami, ardından beyaz avizeleri, çini mozaikleri ve olağanüstü güzellikteki freskleri ile gözleri kamaştıran bir ihtişama sahiptir.

 

 ANA KUBBE  

Minber; 12 fit yüksekliğinde ve sade ama zariftir. Tasarlanan akustik sayesinde minberden yayılan ses; çevredeki kubbeler arasında gezinerek ana kubbede toplanır. Bu sayede ses tüm camiye yayılır.

Ana kubbe muhteşem bir işçilik örneğidir. 40 ft yükseklinde ve 50 ft genişliğindedir.

Bodrum katı, modern eğitimin yanı sıra din dersleri veren bir İslam akademisini barındırır. 21. yüzyılın en iyi eğitim hizmetlerini ve tesislerini sunan son teknoloji ürünü bir enstitüdür. Ofis, 4 fakülte odası, 1 personel salonu, 4 yönetici ofisi, 1 toplantı odası, 1 kütüphane, 2 laboratuvar 23 derslik, 1 oditoryum/çok amaçlı salon ve 1 mağazadan oluşur.

 

Camide bulunan 4 minare 165 fit yüksekliğe sahiptir.

 

                                                                                                                        MİNARE

Avlu tasarımında İslami, Fars, Orta Asya ve Hint etkilerinden esinlenilmiştir. Birçok büyük camide görülen Pers tarzı bir bahçe düzeni olan tipik “Çarbağ” tarzında tasarlanmıştır. Dörtgen şeklindeki bahçe, ortasında güzel bir çeşme bulunan dört yürüyüş yolu ile dört bölüme ayrılmıştır.

 

AVLU  

KAYNAKLAR:

  1. https://arch-com.net/en/architectural-articles/0a447fb1-grand-jamia-mosque-lahore
  2. https://mosqpedia.org/en/mosque/138

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

20 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

21 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

22 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

2 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

2 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

2 gün ago