islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Jamia Ulu Camii

Jamia Ulu Camii

 

Yapım Yeri: Lahore, Pakistan

Mimar: Nayyar Ali Dada

Yapım Yılı: 2014

 

 

Jamia Camii, Pakistan’ın Lahore eyaletine bağlı Bahria Kasabası’nda yer alır. İbadethane ülkenin en büyük camisidir ve dünyanın 7. büyük camidir.

Caminin ana salonu 25.000, toplamda 70.000 kişi kapasitelidir. 21 kubbesi ve 165 fit yüksekliğinde dört minaresi vardır. Salonları 4.000.000 mozaik çini ile güzelleştirilmiştir. Caminin bodrum katı İslam sanat galerisi ve bir din okulu olarak kullanılır.

Caminin yapısı üç yatay düzleme ayrılabilir. Seviye 0, İslami araştırma merkezini içerir. Seviye I, caminin ana ibadet salonu ve avlu, Seviye II ise kadınlara ayrılan bölümdür.

Dört heybetli minare, ana ibadet alanının köşelerini tanımlar. Avluda bulunan turuncu renkli kumtaşı tuğlaları Multan’dan getirilmiştir.

Ana kubbe; 20 küçük kubbe ile çevrili görkemli bir taç gibi merkeze yerleştirilmiştir. 6 adet kemerli ahşap kapısıyla sizi büyük bir ihtişamla içeri davet eden cami, ardından beyaz avizeleri, çini mozaikleri ve olağanüstü güzellikteki freskleri ile gözleri kamaştıran bir ihtişama sahiptir.

 

 ANA KUBBE  

Minber; 12 fit yüksekliğinde ve sade ama zariftir. Tasarlanan akustik sayesinde minberden yayılan ses; çevredeki kubbeler arasında gezinerek ana kubbede toplanır. Bu sayede ses tüm camiye yayılır.

Ana kubbe muhteşem bir işçilik örneğidir. 40 ft yükseklinde ve 50 ft genişliğindedir.

Bodrum katı, modern eğitimin yanı sıra din dersleri veren bir İslam akademisini barındırır. 21. yüzyılın en iyi eğitim hizmetlerini ve tesislerini sunan son teknoloji ürünü bir enstitüdür. Ofis, 4 fakülte odası, 1 personel salonu, 4 yönetici ofisi, 1 toplantı odası, 1 kütüphane, 2 laboratuvar 23 derslik, 1 oditoryum/çok amaçlı salon ve 1 mağazadan oluşur.

 

Camide bulunan 4 minare 165 fit yüksekliğe sahiptir.

 

                                                                                                                        MİNARE

Avlu tasarımında İslami, Fars, Orta Asya ve Hint etkilerinden esinlenilmiştir. Birçok büyük camide görülen Pers tarzı bir bahçe düzeni olan tipik “Çarbağ” tarzında tasarlanmıştır. Dörtgen şeklindeki bahçe, ortasında güzel bir çeşme bulunan dört yürüyüş yolu ile dört bölüme ayrılmıştır.

 

AVLU  

KAYNAKLAR:

  1. https://arch-com.net/en/architectural-articles/0a447fb1-grand-jamia-mosque-lahore
  2. https://mosqpedia.org/en/mosque/138
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.