islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Japonya: Atom Bombalarının Acıları Devam Ediyor

Japonya: Atom Bombalarının Acıları Devam Ediyor

Mirat Haber Ajansı

Hiroşima ve Nagazaki’nin atom bombalarına tanıklık eden yaşlı erkekler ve kadınlar, şehirlerinin bir anda yok olmasının 75. yılında, dünyaya nükleer silahların dehşetini hatırlatmak için mücadele ediyorlar. Keiko Ogura, ABD bombardıman uçağı Enola Gay 6 Ağustos 1945’te saat 8.15’te Hiroşima’ya 16 kilotonluk bir nükleer bomba attığında sekiz yaşındaydı. Şehirdeki 350.000 kişiden tahminen 80.000’i ilk saniyede öldü. Yıl sonuna kadar, hayatta kalanlar radyasyona maruz kalmalarıyla bağlantılı yaralanmalara veya hastalıklara yenik düşerken ölü sayısı 140.000’e yükseldi. Patlamanın gücüyle ayakları yerden kesilip baygın yere düştüğünde evinin dışında oynayan Ogura, hikayelerini anlatmayı hayatlarının işi haline getiren az sayıda hayatta kalanlardan biri. Artan çaresizlik içinde nükleer silahların olmadığı bir dünya hayali kuruyorlar.

Ogura, Hiroşima ve Nagazaki’den, saldırılar sırasında rahimde olanlar da dahil olmak üzere, atom bombalarından kurtulan tahmini 136.700 hibakuşa’dan biridir. Hibakuşalar yaşamlarını radyasyona maruz kalma ile bağlantılı kronik hastalıklardan muzdarip geçirdi. Sağlık bakanlığına göre, saldırılardan bu yana geçen yıl 9 bin 254’ü olmak üzere 300 binden fazla kişi yaşamını kaybetti. Bir başka kurtulan, o sırada sadece beş yaşında olmasına rağmen, Sueichi Kido, 9 Ağustos’ta Nagasaki’ye 74.000 kişiyi öldüren plütonyum bombası atan Amerikan B-29 bombardıman uçağının motorunu duyduğunu hatırlıyor. Şimdi 80 yaşında, nükleer savaşın dehşetinin bir daha asla gerçekleşmemesini sağlamak için hayatının geri kalanını elinden gelenin en iyisini yaparak geçireceğini söylüyor. Bu hafta sonu, son 40 yıldır yaşadığı Japonya’nın merkezindeki evinden Nagasaki’ye yıllık anma töreni yolculuğunu yapacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.