islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5998
EURO
34,7797
ALTIN
2.496,69
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Joe Biden’dan Mektup: Özerkliğinize İtibar Edeceğiz

Joe Biden’dan Mektup: Özerkliğinize İtibar Edeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden Şükran Günü‘nü münasebetiyle Mashpee Wampanoag kabilesinin lideri Brian Weeden’a yazmış olduğu mektupta” “Kabilenizin özerkliğine itibar etmek ve yönetimler arası ilişkilerimizi güçlendirmekte kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Amerika’da ülke birliğini sağlayan Şükran Günü, Massachusetts ve Rhode Island’da yaşayan Wampanoag yerlileri arasında Ulusal Yas Günü olarak anılıyor.

Şükran Günü, Wampanoag yerlilerinin Amerika’ya ilk gelen göçmen yardım ettikten sonra, 1621 yılında birlikte düzenledikleri bir ziyafete dayanıyor.

İngiltere’nin dini baskısından dolayı Amerika’ya kaçan göçmenler ve Püritenler bölgede geçirdikleri ilk kışta, geldikleri bu yeni toprakta tarım yapamadıkları için kıtlık ve açlık sebebiyle nüfuslarının büyük bir kısmını kaybetti.

Jean Leon Gerome Ferris tarafından ‘İlk Şükran Günü’ yemeğini resmeden bir çizim

 

O seneden sonra Wampanoag yerlileri, bu göçmenlere yardım ederek onlara toprak ekmeyi öğrettiler ve ilk mahsullerini birlikte kutladılar. Fakat Wampanoag yerlileri, her yıl Şükran Günü‘nde yas tutuyor.

Wampanoaglar göçmenlere yardım ettikleri halde bu desteğin karşılığını alamadı. Karşılığını alamamanın yanı sıra asimilasyon ve soykırıma uğradılar, köleleştirildiler ve topraklarından edildiler.

Wampanoagların resmi olarak tanınan beş kabilesinden biri olan Mashpee Wampanoaglar, 12 bin yıl boyunca yaşadıkları bu toprakların ancak yüzde 1’ini, dağınık biçimde, Barack Obama döneminde özerk yönetimleri altında koruma alanı ilan ettirebildiler. Hala dağınık olan bu topraklarını birleştirerek gelir elde edebilecekleri bir koruma alanı kurmak için çalışıyorlar.

Şükran Günü Tutulmamış sözlerin Acı Hatırasıdır

Mashpee Wampanoag kabilesisin lideri olan Brian Weeden, bu sene Şükran Günü için yayımladığı mesajında, “Şükran Günü, kültürümüzü ortadan kaldırmaya çalışan bir tarihin ve kabile ulusumuza çok büyük zarar veren tutulmamış sözlerin acı hatırasıdır.” sözleriyle topraklarını koruyamayan federal politikalardan zarar görmeye devam ettiklerini söyledi.

Weeden, kabilelerinin yaklaşık 400 yıla yakın bir zamandır süren bu adaletsizliğin acısını hala hissetmeye devam ettiğini ve atalarının ana yurtlarının az de olsa bir bölümünü koruma altına alınmadan, iyileşme sürecine başlayamayacaklarını dile getirdi.

Weeden, Joe Biden’ın ailesiyle birlikte Wampanoag topraklarında kutlayacakları Şükran Günü öncesinde kendisine yazmış olduğu mektubu paylaştı.

Joe Biden’dan Özerkliğinize İtibar Edeceğiz Mektubu

Joe Biden, Weeden’a göndermiş olduğu mektubunda şu satırlara yer verdi:

Şükran Günü’nün herkes için bir bayram olmadığını biliyor ve Wampanoag halkına ulusumuza sağladıkları değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Tutulmayan sözler ve zarar verici federal politikalarla meydana gelmiş acı bir geçmişe rağmen toplumlarınız büyük zorluklara karşı direnmiştir. Başkan olarak, yönetimim, kabilenizin özerkliğine itibar etmek ve yönetimler arası ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.