islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4752
EURO
34,8856
ALTIN
2.433,53
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

KADININ ERKEKLE TOKALAŞMAMASI İSLÂM’IN GEREĞİ MİDİR?

KADININ ERKEKLE TOKALAŞMAMASI İSLÂM’IN GEREĞİ MİDİR?
19 Ocak 2024 10:29
A+
A-

Önce haberi okuyalım

AKP Adıyaman Kadın Kolları Başkanı Diler, belediye başkan adayları tanıtım programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini sıkmadı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Ticaret Odası’nda  partisinin Aday Tanıtım Toplantısı’na katılarak 48 ilin belediye başkan adayını duyurdu. Erdoğan, sahneye tek tek çağrıların adaylar ve il başkanları ile de tokalaştı.

Bu arada AKP Adıyaman Kadın Kolları Başkanı Saliha Diler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini sıkmayıp havada bıraktı. Canlı yayında izlenen bu anlar, medyada ilgi ile  paylaşıldı.

TOKALAŞMAMAK DİNDARLIK DEĞİLDİR

Kadın kolları başkanı olsa da siyasete yoluyla çalışma yapmak isteyen kadın, siyasetin doğası gereği erkeklerle aynı mekânlarda toplantılara katılacaktır. Tam anlamıyla örtülü olsa da kadın, erkekler arasında konuşacak, kişiliği yanısıra şöyle veya böyle dişiliğiyle de dikkat çekecektir.

Aday tanıtım toplasında, yetmişine dayamış Cumhurbaşkanıyla bile tokalaşmayacak kadın bunu niçin yapmış olabilir?

İslam’ın gereği olduğu için mı?

Yoksa mahalli geleneğe saygısı gereği mi ?

Ya da medyanın ilgisini çekerek tanınmak amacıyla mı?

Makyajlı, ojeli ve kısa etekli kadınlar siyasette boy gösterebilirken biz bu amaçların her birini doğal görebiliriz. Ancak cinsel haz amaçlı olmayan kadın erkek tokalaşmasının caiz olduğunu, bir diğer anlatımla haram olmadığını söyleyebiliriz.

Bu konuda Ali Rıza Demircan hocamızın, tamamını yayınlayacağımız ilgili makalesinden sonuç bölümünü aktarmak istiyoruz:

CİNSEL HAZ AMAÇLI OLAN VE OLMAYAN TOKALAŞMA

Sonuç olarak deriz ki tokalaşma sünnettir. Aralarında mahremiyet ve nikâh bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel haz amaçlı tokalaşması ise haramdır. Doğrusunu Allah bilir, abdesti de bozabilir. Çünkü onların her biri, birbirlerine ulaşamayacak kadar yüce, dokunamayacak kadar kutsaldır. Ancak cinsel amaçlı da olsa tokalaşma müfessir sahâbi İbn-i Abbas’a göre, büyük günahlar ve açık çirkinliklerden kaçınıldıkça bağışlanacak “Lemem” benzeri küçük günahlardandır. ((Buhari, İsti’zan, Bâb: Zine’l-Cevârih…, Ayni, 22/238; İbn Kesir, Necm 32.))

Kur’ân ve Sünnet’in bu anlayışı doğruladığı da bir gerçektir. (Kaynak tefsirlerden şu ayetlerin tefsirine bak: Necm 32; Nisa 31; Hud 114; Ankebut 7.)

Cinsel amaç gütmeyen tokalaşma ise temelde helâldir, abdesti de bozmaz. ((Farklı görüşler için bkz: Kurtubi, Nisa 43, 5/223.)) Fakat harama yol açabileceği için gerektirici  bir sebep olmadıkça sakınılmalıdır. Ancak nefislerine güven duyan veya yaşadıkları seküler toplumda, takdir haklarını kullanarak içinde bulundukları durumu, tokalaşmayı gerektirici; zararsız veya manevi yarar sağlayıcı bir neden olarak değerlendiren mümin kadınlar ve erkekler ise İslâm adına asla yerilmemelidir.

Hiç şüphesiz huzurunda sorgulanarak niyetlerimize ve amellerimize göre yargılanacağımız otorite yalnızca Allah’tır.

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.