islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6015
EURO
34,7765
ALTIN
2.414,40
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Kadınlar Yoksulluktan Saçlarını Satıyor

Kadınlar Yoksulluktan Saçlarını Satıyor

mirathaber.com-ÖZEL– İran’da dikta rejimin yolsuzluk ve hırsızlıklarının yanısıra yaşanan ombargodan dolayı yoksulluk tarihi zirvelerde dolaşıyor. Kadınlar, yoksulluktan dolayı Saçlarını kesip peruk yapan şirketlere satıyorlar.

İran’da yoksulluğa karşı ayakta durmaya çalışan dul ev reisi ve kimsesiz kadınların önemli oranda bedenlerinin yanında saçlarını da satışa çıkardıkları belirtiliyor.

Ayetullah yolsuzluğu, kadınların bedenleri, ruhları ve haysiyeti üzerinde ağır bir bedele neden oluyorr. Kadınlar giderek daha fazla yorucu ve yüksek riskli olan seyyar satıcılık, taş işçiliği, çöp toplama ve böbreklerini satma gibi işleri üstleniyorlar.

İran’daki yoksullukta kadının bu kadar ucuzlaması, Rejimin kontrolünde olan bazı azetelerin bile vicdanını kanatmış olacak ki, geçtiğimiz günlerde resmi Horasan gazetesi bile saçını satan kadınları haber konusu yapmak zorunda kaldı.

Horasan gazetesinin konu ile ilgili haberi aynen şöyle:

“Birçok kadın o kadar yoksuldur ki, saçlarını ve küçük kızlarının saçlarını satmaktan başka çareleri yoktur. Saç satmak, küçük bir meblağ kazanmak için kuaförlere giden kadınların hikayesidir.

Bazı kuaför salonları “Saç alıyoruz” gibi pankartlar asıyor. Ancak doğal saç alım satımı sadece kuaför salonlarıyla sınırlı değil – bu günlerde web siteleri, sosyal medya kanalları ve sanal gruplar aracılığıyla saç alınıp satılabiliyor.”

KADIN SAÇI FİYATI 300 BİNDEN BAŞLIYOR

İranlı yoksul kadınların “doğal Saç”larında aranan hacim ve uzunluk fiyatı belirliyor. Bu yüzden saç ne kadar uzun olursa o kadar kıymetleniyor.

Fiyatlar 300.000 Tümen’den başlar ve 4 milyon Toman’a veya daha fazlasına satılıyor.

İran rejimine ait Tejarat News web sitesinin 3 Ocak 2021 tarihli bir haberinde konu ile ilgili şu cümleler yer alıyor:

“Bir alıcı, ‘Müşterilerimizin çoğu saçlarını yoksulluktan dolayı satıyor. Birçok müşteri var ve şimdi Coronavirus salgını ve insanların eli boş, saç satışlarına talep arttı.’ diyor.

Yine Horasan gazetesi geçtiğimiz günkü nüshasında yer alan bir haberde, saçlarını satan genç kadın ve kızların acı hikayelerini şöyle anlatıyor:

8 YAŞINDAKİ KIZLAR BİLE SAÇLARINI SATIYORLAR

“8 yaşındaki Pariya altın sarısı saçlarını satıyor
Pariya 8 yaşında bir kızdır. Ağlayarak kuaför koltuğuna oturur, kuaförün makasının altın saçlarını kesmesini bekliyor. Kuaför, ‘Ağlamaya devam edersen saçını almam, sonra da tablet alamayacaksın.’  Pariya’nın annesi kızının saçı için aldığı iki milyon Tümen ile ikinci el bir tablet aldı.

Sudabeh, 4 aydır saç satın alan bir kuafördür. Depresyon hikayesini şöyle anlattı: “Saç almaya başladığımdan bu yana geçen 4 ayda çok fazla yoksul ve yoksun müşteri gördüm. Bu taburede genç ve ergen kızlardan o kadar çok gözyaşı sildim ki moralim bozuk. Uzun kalın saçlar alıyorum ve sonra saçlarının şık kalmasını isteyen müşteriler için saç ekleme yapmak için kullanan kuaförlere satıyorum. Bir süre onlara iyi gelir ve kâr eder, ancak tanık olmanız gereken talihsizliklere değmez” .

Yine horasan gazetesinde yer alan bir habere göre 10 yaşında bir kız çocuğu cep telefonu almak için saçını sattığı belirtiliyor. Haberin devamında da ’50 yaşında bir kadın, kocasının bazı ilaçlarını ödemek için saçını sattı’ diyor.

21 yaşında bir kadın, evlenmeden önce kız kardeşinin çeyizini ödemek için saçını sattığına dair bir başka haber yine vicdan sahibi gazetecilerin çalıştığı rejim medyasında yer alıyor.

15 yaşında bir kız lise kayıt masraflarını karşılamak için saçını sattığı da haberin devamında yer alıyor.

Psikolojik bunalıma giren kuaför  Sudabeh’in anllattığı olaylar olarak kayıt altına alınıyor bu bilgiler.

Hebarin davamında şunlara yer veriliyor:

“Sudabeh, ‘Müşterilerin yüzde 80’i Meşhed’in banliyölerinden veya yoksun bölgelerinden geliyor. O kadar fakirler ki, bazı durumlarda saçları o kadar yıpranmış ve seyrek ki kullanılamıyor.’

Yoksulluktaki artış ve yaygın enflasyon, İran’da kadınların ve kızların saçlarının satışını yaygın bir uygulama haline getirdiği artık kesin gibi görünüyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.