islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4862
EURO
34,9409
ALTIN
2.435,20
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kahire’ye Doğu Akdeniz Teklifi

Kahire’ye Doğu Akdeniz Teklifi
1 Aralık 2021 09:50
A+
A-

BAE ile ilişkilerde normalleşme sürecini başlatan Türkiye, İsrail’le de benzer adımlar atılmasına sıcak bakıyor. Normalleşme görüşmelerinin aylardır yapıldığı Mısır’a da Doğu Akdeniz’de kazan-kazan anlaşması sunuluyor.

Dış politikada son dönemde hareketli günler yaşanmakta. Kahire arasında da sıcak rüzgarlar esiyor. Türkiye’ye sıcak mesajlar gönderen Suudi Arabistan’la da benzer bir süreç yaşanıyor. İsrail de Türkiye ile normalleşmenin yollarını arıyor.

Sinyal Erdoğan’dan Geldi

Ankara-Kahire hattında bir süredir istihbarat yetkilileri düzeyinde görüşmeler devam ediyor, yerini diplomatların siyasi istişarelerine bırakırken, iki ülke arasındaki diplomatik ilişki seviyesinin yükseltileceği sinyalini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Türkmenistan seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, “Kararımızı verdiğimiz zaman tabii ki büyükelçileri belli bir takvim içinde atama durumunda olacağız” ifade etti.

Diyalog Mekanizması Kuruluyor

Erdoğan’ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı da Mısır’la normalleşmenin yol haritası üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Türk Dışişleri Heyetinin mart ayında Kahire’yi ziyaret etmesi ile başlayan, Mısır heyetinin ise eylül ayında Ankara’yı ziyaret etmesi ile ivme kazanan iki ülke arasındaki siyasi istişarelerin devam etmesi gündemde. Bu kapsamda, Ankara ve Kahire öncelikli olarak ikili siyasi ilişkiler meselesini masaya yatıracak. 2013 yılından bu yana başkentlerde karşılıklı büyükelçiler bulunmazken, ilişkilerin maslahatgüzar seviyesinden yeniden büyükelçilik seviyesine çıkarılması için yoğunlaşılacak. İki ülke arasında diyalog mekanizmasını kurulması ve Dışişleri Bakanları seviyesinde görüşmelerin yapılmasının yolları aranacak. Öncelik, anlaşmazlık konularına değil, iki ülke ve bölgeye fayda sağlayacak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ve ticaret gibi iş birliği konularına da yer verilecek

Türk ve Mısırlı diplomatlar mayısta Kahire'de görüşmüştü.

Kahire’ye Doğu Akdeniz Teklifi

Bir taraftan diplomatik olarak normalleşme sürecini yürütmek isteyen Ankara, diğer taraftan Kahire’ye Doğu Akdeniz’de kazan-kazan modelini tartışacak.

Mısır’a, Türkiye ve Libya’nın mutabık kalarak iki ülkeye de fayda sağlayan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması anlaşması gündeme getirecek.

Ayrıca, Türkiye ve Mısır, 2013 yılından bu yana süresi dolan ikili ticaret anlaşmalarını henüz yenilenmezken, ilişkilerin normalleşmesi ile beraber iki ülkenin ekonomisi de katkı sağlayacak ticaret anlaşmalarının güncellenmesi planlanılıyor.

Normalleşme İsrail’e Bağlı

BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’ın yanı sıra İsrail’le de normalleşme süreci devam etmekte. İsrail tarafından ilişkilerin normalleşmesi için son dönemde güçlü sinyaller alırken, Ankara’ya göre, normalleşme İsrail’e bağlı olduğu belirtildi. Tel Aviv, Filistinlilere karşı illegal ve saldırgan tutumundan vazgeçerse ilişkilerin normalleşmesine sıcak bakıldığı ifade edildi. İsrail ile şu anda diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde devam ederken, diplomatik ilişki düzeyinin yeniden büyükelçi seviyesine çıkarılması iki ülkenin gündeminde yer almakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.