islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5330
EURO
34,8194
ALTIN
2.434,89
BIST
9.726,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kanada parlamentosu Çin’in Uygurlara yönelik muamelesinin soykırım olduğuna karar verdi

Kanada parlamentosu Çin’in Uygurlara yönelik muamelesinin soykırım olduğuna karar verdi
Mirat Haber Ajansı

Kanada parlamentosu, Çin’in Müslüman Uygur azınlığa yönelik muamelesinin soykırım teşkil ettiğini belirten bağlayıcı olmayan bir önergeyi kabul etti. Hareket şimdi Başbakan Justin Trudeau’nun hükümetine aynısını yapması için baskı yapıyor. Muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin sponsorluğunda düzenlenen önergeye Pazartesi günü Avam Kamarası’nda 266-0 oyla kabul edildi. Ancak Trudeau ve kabinesinin neredeyse tamamı çekimser kaldı. Tedbir, oylamadan hemen önce, Uluslararası Olimpiyat Komitesini, tedavinin devam etmesi halinde 2022 Kış Olimpiyatlarını Pekin’den taşımaya çağırmak üzere değiştirildi. Muhafazakar Parti lideri Erin O’Toole oylamadan sonra muhabirlere bir milyondan fazla Uygur ve diğer Türk Müslümanların kamplarda bulunduğunu veya kamplarda bulunduğunu ve tanıklardan ve hayatta kalanlardan duyduğumuz ifadelerin korkunç olduğunu söyledi. Hareketin potansiyel ekonomik etkileri sorulduğunda O’Toole, Kanadalıların serbest tüccarlar olmasına ve şahsen bir serbest piyasa partisinden olmaktan gurur duymasına rağmen, bir soykırım yaşandığını ve insani değerlerin satılık olmadığını söyledi.

İnsan hakları savunucuları ve Birleşmiş Milletler uzmanları, Çin’in Sincan’ın ücra batı bölgesindeki kamplarda en az bir milyon Müslümanın hapsedildiğini söylediler. Çin, suistimalleri reddetti ve kamplarının mesleki eğitim sağladığını ve aşırılıkçılıkla mücadele için gerekli olduğunu söyledi. Çin’in Kanada büyükelçisi Cong Peiwu, Muhafazakar Parti’nin önerisini reddetti ve “Sincan’da hiçbir sözde ‘soykırım’ yok” dedi. Büyükelçi ayrıca Kanada’yı “Çin’in içişlerine hiçbir şekilde karışmamaya davet etti. Ancak Başbakan Trudeau, Çin’e karşı daha sert bir tavır alması için yurt içinde baskı altında. Ottawa ve Pekin arasındaki ilişkiler Aralık 2018’de Kanada’nın Çinli telekomünikasyon şirketinde yönetici olan Meng Wanzhou’yu tutuklamasıyla kötüleşti. Bunu, dolandırıcılık suçlamasıyla arandığı Amerika Birleşik Devletleri’nin iade talebi üzerine yaptılar. Buna karşılık Çin, kısa süre sonra iki Kanadalı, eski diplomat Michael Kovrig ve işadamı Michael Spavor’u tutukladı ve casusluk çiftini suçladı. Kanada, ABD ve diğer 56 ülke, bu ay dünya çapında yabancı uyrukluların siyasi olarak tutuklanmasını kınayan bir bildirgeyi onayladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi görevdeki son gününde, Çin’in Sincan’da Uygurlara karşı “soykırım ve insanlığa karşı suçlar” işlediğini söyledi. Geçen ay Birleşik Krallık Çin’i Uygurlara karşı “korkunç barbarlığa” varan insan hakları ihlalleri ile suçladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.