islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5068
EURO
34,9114
ALTIN
2.432,41
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C

Kaos Ortamında İlahi Hitabın Mesajı: Kur’an’a Göre Cahiller ve Toplumdaki Cahillikler

Kaos Ortamında İlahi Hitabın Mesajı: Kur’an’a Göre Cahiller ve Toplumdaki Cahillikler
24 Temmuz 2023 16:30
A+
A-

Tefsir derslerimizin birinde hocamız Yaşar Düzenli, Kur’an’daki cahilliğin davranış bozukluğuna işaret ettiğini söylemişti. Hiç unutmuyorum onun verimli derslerinde sahte değerler sistemi inşa edenlerin de hayatta başarısız ve mutsuz olduğuna dair çok önemli ifadeler yer almaktaydı. Kur’an’ın bizleri iyiliğe ve doğruluğa çağırdığını unutmamalıyız. Kur’an’ın insanlığı doğru yola ulaştırma çağrısı bir kenara dursun, bugün toplumlar onun emirlerinin tam tersini benimseyerek kötülük istikametinde hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu da daha çok bozgun, daha çok yıkım, daha çok felaket ve daha çok fitne olarak toplumlara dönmektedir. Faturasını da insanlar ödemektedir.

Kaos kültürü, suçtan ve açgözlülükten beslenir. Kaosu planlayanlar arzuları ve hırsları harekete geçirmişler ve insanları belli bir yönde hareket ettirecek manipülasyonları tasarlayıp uygulamaya dökmüşlerdir. Kaos modern zamanların yönetim biçimidir. Kontrolden çıkan bölgelerde insanların birbirine zarar vermesi, onları yöneten üst sınıfa kazanım olarak dönmektedir. Örneğin bir yaralama eylemini ve eylemin kişilerini doktor da avukat da kazanç/müşteri olarak görüyorsa veya eğitim sisteminin yanlış yönlendirdiği tecrübesiz genci sanayideki usta, şef, mühendis kullanılacak ucuz işgücü olarak tanımlamışsa orada sorun var demektir. Bahsettiğimiz mesele her şeyin sektör, para kazanma aracı ve kullanımlık olduğu anlayışıyla yakından alakalıdır.

Modern toplumu yönlendiren iki üç temel meta var. Birisi para, diğeri unvan. Buna mukabil şöhret ve nüfuz sahibi olmak da önemli sayılıyor. Esasen insanların cahil olanları bunlara fazlaca meylediyor diyebiliriz. Bir hadisi şerifte belirtildiği gibi, güzellik, menfaat insanları cezbediyor. Oysa “Allah sizin kalplerinize ve amellerinize bakar, suretlerinize ve mallarınıza bakmaz” hadisiyle bu kötü durum düzgün bir anlayışa yönlendiriyor. Maalesef, bu çağda, her şeyin teşhir ve pazarlama ürünü olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Bunun yanı sıra insanların madde temelinde ilişki ve iletişim kurdukları da artık kaçınılmaz bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Bütün bunları aşmak için gönül erlerini çoğaltmalıyız. Medeniyetimizin, bize dayatılan materyalist ve doğal seçilimci kültüre karşı ayakta durması için buna mecburuz.

Nobel ödüllü yazar Saramago’nun “Sadece zenginlere has bir dünya hazırlanıyor, insanların birbirini boğazlaması isteniyor.” sözleri hepimiz için ibret olmalıdır. Kur’an-ı Kerim, çatışma doğuracak her şeyden kaçınmayı bize emrediyor. Kötülüğe ve husumete yol açan hareketler cahillik olarak tanımlanıyor. İnsanlığa hangi zamanda veya mekânda olursa olsun temel ahlak ilkelerini öğütlüyor. Örneğin; ağız yüz eğmemeyi, ikili oynamamayı, başkalarına haset etmemeyi, fenalık etmemeyi ve fitne çıkarmamayı emrediyor. Birçok hadisinde peygamberimizin başkasını kışkırtmama, tahkir etmeme, alaycı tavırlar takınmama ve oyalayıp, aldatmamayı tembihlediği görülüyor. Kur’an’ın ve İslam’ın temel değerleri insanlar arasındaki ilişkileri güven ve sevgi temelinde kurma üzerine içten çağrıları barındırmaktadır oysa güncel durumda bütün bir medya ve medyanın kuklaları sayabileceğimiz taşeronlar ve piyonlar çirkin tavırları halka yayıyor. Bu bir algı harekâtı şeklinde her yayında karşımıza çıkıyor. İnsanlar arasında anlaşmazlık ve çatışma çıkaran kötü huylar ve davranışlar özendirilerek benimsetiliyor ve çirkinlikler ve cahillikler bu yollarla yaygınlaştırılıyor.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.