islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

KATAR 2022 YATIRIM LİSTESİNDE BİRİNCİ

KATAR 2022 YATIRIM LİSTESİNDE BİRİNCİ
27 Ocak 2023 09:00
A+
A-

Financial Times’in yatırım odaklı platformu FDI Intelligence tarafından 2023 yılı için hazırlanan Doğrudan Yabancı Yatırım Raporu, bugünlerde yayınlandı. Ekonomik yatırımların uluslararası çapta ne durumda olduğuna ve ülkelerin bu konuda yıllık açıdan ne kadar ilerlediklerine dair bir sıralama da vermektedir. Bu rapora göre geçtiğimiz yıl yapılan doğrudan yabancı yatırım oranı için dünyanın en dikkat çeken ülkeleri arasında Katar’ın birinci sırada yer aldığı ortaya koyuldu.

Ülkenin henüz girmiş bulunduğumuz 2023 yılında ise daha fazla miktarda doğrudan yabancı yatırım talebine tanık olması bekleniyor. Nitekim Katar tarafından verilen izlenim ve yayınlanan rapor da bu yönde bir gelişme olacağına işaret etmektedir.

Raporda yer alan diğer ülkelere bakıldığında ise Hindistan’ın ikinci, Fas’ın ise üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.

Raporda yer aldığı üzere Katar’ın ilk sırada yer almasının nedeni, bu alandaki uzmanlar tarafından 2022 senesinde gerçekleştirmiş olduğu, doğrudan yabancı yatırımı teşvik eden büyük mevduatlara ve ekonomik potansiyeli yüksek olarak doğan fırsatlara bağladı.

Doğrudan yabancı yatırım projelerinin en önemli sektörleri arasında 2022 yılında petrol, gaz, finansal hizmetler, yazılım ve bilgi teknolojisi hizmetleri yer aldı.

Öte yandan Katar’ın, 2022 yılı da dahil olmak üzere geriye doğru 2019 yılından bu yana, 4 yıllık süre içerisinde listede yer alan ülkeler arasında doğrudan yabancı yatırım projelerinde yıllık %70 oranında büyüme sağlayarak da, ekonomik açıdan çok önemli bir gelişme kaydettiği belirtilmektedir .

Mevcut gidişata bakıldığında da Katar ekonomisinin 2023 yılında %2,4 büyümesi, ayrıca enflasyon oranının ise %3,3’lük bir oranı aşmaması bekleniyor.

Raporda verilen bilgiler ışığında, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki büyük ekonomilerin yeni yılda yatırım talebinde artışa tanık olunacağı öngörülüyor.

Öte yandan ortaya koyulan ilk 50 isimdeki doğrudan yabancı yatırımı inceleyen rapor, Uluslararası Para Fonu ve özel piyasalardan alınan verilere dayanıyor.

 

 

ETİKETLER: Manşet