islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5059
EURO
34,9169
ALTIN
2.447,53
BIST
9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Katar İle İlgili Bilinmeyen Gerçekler

Katar İle İlgili Bilinmeyen Gerçekler

Katar, Türkiye’de en çok konuşulan bir ülke halene geldi son yıllarda. Suudi Arabistan ve BAE’nin darbe yaparak işgal teşebbüsüne Türkiye’nin engel olmasından sonra Türkiye ile Katar adı uluslararası platformda birlikte anılmaya başlandı. Türkiye’ye yönelik yapılan uluslararası Finans operasyonlarına karşı Katar’ın da Türkiye’nin yanında yer aldığını ve bu operasyonların boşa çıkartıldığı çok konuşuluyor. Türkiye’ye yaptığı ekonomik yatırımlarla dikkat çeken ve hayatımızın bu kadar içinde yer alan Katar kimdir?Katar’ın kültürel ve siyasi kimliğini tüm detayları ile incelemek gerekiyor. AYrıca kültürel dokusunu da ele almak gerekiyor.

Katar’da yaşam nasıldır, ve bu ülke ile ilgili istatistiki veriler nelerdir hep beraber inceleyelim:

KATAR’DA KİM NE MAAŞ VE ÜCRET ALIYOR?

Nüfus: 2.66 Milyon

İnşaat işçisi ortalama aylık ücret:2.500$

İnşaat mühendisi ücret: 5.600$

Öğretmen aylık ücret: 3.900$

Audi Q5 – 2012: 12.300$

KATAR’A VİZESİZ GİDİLEBİLİYOR MU?

Katar’a Türk vatandaşları vize almadan gidebiliyor. Türklerin yurt dışında en çok işçi gönderdiği ülkelerden biri Katar’dır.

Iphone 13 128GB: 919$

Dana eti (1 kg): 10$

Benzin (1 lt): 0,45$

Süt:1,90$ bira: 9$ peynir:9,70$

12’li yumurta: 3,10$ ekmek(500 gr):1,40$

KATAR’DA KONUT KİRA VE FİYATLARI NE KADAR?

Katar’da şehir merkezinde kiralık evler ortalama 900-1200$ şehir merkezi dışında ise 600-1000$‘a kadar daire bulunabilmektedir.

85 m2 daire için; elektrik, ısıtma, su, doğalgaz, internet için ortalama: 180$

Katar’da ev işçileri de dâhil olmak üzere tüm özel sektör çalışanları için asgari ücreti temel ücret olarak 1.000 QAR (275 $) belirlendi. Ayrıca konaklama için aylık 500 QAR (137 $) ve yemek için aylık 300 QAR (82 $) olarak belirlemektedir.

KATAR’DA EN RAHAT KİMLER YAŞIYOR?

Ülkede özellikle mühendisler ve inşaat sektöründe bulunan uzman çalışanlar ortalamanın üzerinde maaşlar alarak, Katar’da rahat bir yaşam sürdürebilmektedirler. Elbette kişinin iş tecrübesi, deneyimi de işverenler tarafından göz önünde bulundurulan bir faktördür.

Katar’ın resmi dili, Arapça’dır.

Başkenti: Doha

Para birimi: Katar Riyali (QAR)

1 QAR: 3,61 TL (30 Aralık 2021)

Katar, 116 bin 79 dolarlık kişi başına düşen gelirle dünyada zengin ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almaktadır.

Katar, Suudi Arabistan ve Mısır öncülüğünde Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından abluka altına alınmaya çalışıldı. Türkiye, Katar’a hem siyasi hem de ekonomik destek vermiştir.

Petrol rezervlerinin keşfedilmesinden önce Katar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına bağlıydı. 1940’larda petrol rezervlerinin keşfiyle ülkenin tüm ekonomisi değişime uğradı. Bu değişim yüksek yaşam standartlarını beraberinde getirdi.

KATAR’DA PETROL’DEN BAŞKA NE VAR?

Petrolün varlığı ülkede gübre ve çimento sanayisinin gelişmesine de katkıda bulunmuştur.

Ülke, dünyadaki en çok gaz rezervlerine sahip ülkeler arasındadır. Bu büyük etken ülke vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir.

Ülke, dünyadaki en çok gaz rezervlerine sahip ülkeler arasındadır. Bu büyük etken ülke vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir.

akat ülkedeki oldukça az olan vergi oranları ve enerjinin çok ucuz olması bu mallardaki fiyatı oldukça düşük tutması beklentisi doğursa da gıda benzeri tüketim malzemeleri ucuz değildir ama elektrik ve elektronikte ucuzluk kendisini hissettirmektedir.

1 tanesi karada 6’sı açık denizde olmak üzere toplam 7 adet doğal gaz üretim noktası vardır. Ülkenin körfeze bakan kısmında Ras Laffan isimli bir endüstri şehri kurulmuştur.

Katar sosyal hayat olarak da birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Hareketli gece hayatı ve birçok dünya yıldızının uğrak yeridir. Uçsuz bucaksız çöllerinde kamp yapabilir, şubat ayında bile denize girilebilmektedir. Birçok alışveriş merkezleri bulunmaktadır.

2022 DÜNYA KUPASI HANGİ ÜLKEDE OYNAYACAK?

Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak.

Ülkemizde, Digiturk, QNB Finansbank ve ABank gibi şirketler Katar kaynaklı sermayeler tarafından satın alınmış durumda

İstinyePark’ın yüzde 42’lik hissesi ve Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesi de Katar’a aittir

Türkiye’de lüks moda perakendeciliğini başlatan Beymen ile Network ve Divarese’in çatı şirketi AY Marka’nın yüzde 97’si Katar Mayhoola’da kaldı.

Dünyanın en konforlu havayolu şirketi olan ve 150’den fazla destinasyona seferleri bulunan Qatar Airways’e sahip.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.