islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5679
EURO
35,0040
ALTIN
2.429,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Kazak Muhalif Ülkenin Korona Politikasını Eleştiriyor

Kazak Muhalif Ülkenin Korona Politikasını Eleştiriyor

Mirat Haber Ajansı

Kazakistan’ın iktidar partisini sosyal medyada eleştiren ve hükümetin salgının kötüleştiğini sakladığını söyleyen bir aktivist, koronavirüs hakkında “yanlış bilgi” yaymaktan suçlu bulundu ve geçen hafta bir Alma Ata mahkemesi Alnur İlyaşev’i “olağanüstü hal sırasında kamu düzenini tehdit eden bilerek yanlış bilginin yayılması” suçundan mahkum etti. Mahkeme, onu üç yıllık kısıtlanmış özgürlüğe mahkum etti ve beş yıl boyunca siyasi faaliyetlerden men etti. Mahkeme şartlarının ihlali, büyük olasılıkla hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. Ilyaşev, Facebook’ta iktidardaki Nur Otan partisi de dahil olmak üzere Kazakistan’daki yetkililerin yolsuz olduğunu ve koronavirüse verdikleri yanıt konusunda yetersiz olduklarını yazdıktan sonra 17 Nisan’da gözaltına alındı. 43 yaşındaki eylemci karardan sonra serbest bırakılıncaya kadar iki aydan fazla bir süre gözaltında tutuldu.

Koronavirüs nedeniyle çevrimiçi tutulan mahkeme duruşması sırasında savcılar, İlyaşev’in sosyal medya görevlerini halkı “paniğe sevk ettiğini” iddia eden tanıklar getirdi. İnsan hakları teşkilatları cezayı “saçma” ve hükümetin çalışmalarına yönelik eleştirilere izin vermeyeceğinin bir işareti olarak çarptı. Kazakistanlı yetkililerin, muhalefetin seslerini kısmak için pandemi üzerinde acil durumdan yararlandığını söylüyorlar.

İlyaşev, 2019’dan beri hükümete karşı protestolar düzenlemeye yardım ediyordu ve barışçıl halk toplantıları yapma isteklerinin 35 kez reddedilmesinin ardından Almatı belediye başkanlığını mahkemeye vermişti. Mayıs ayında Kazakistan, gösterilere kaç kişinin katılabileceğini, mitingler için hangi mekanların mevcut olduğunu ve bu tür halka açık etkinliklerin gerçekleştirilmesi için hangi iznin gerekli olduğunu tanımlayan protesto yasalarını yeniden düzenledi. Muhalifler, yasanın uluslararası insan hakları ilkelerinden yoksun olduğunu ve protestoları önlemek için sayısız kısıtlamaları ve bürokratik engeller ürettiğinden yakınıyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.