islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Kazak Muhalifin Gözaltında Ölümü Örtbas Edildi

Kazak Muhalifin Gözaltında Ölümü Örtbas Edildi

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da savcılar, önde gelen Kazak insan hakları aktivistinin gizemli ölümü hakkındaki soruşturmayı kapattıklarını söylediler. Dulat Ağadil Orta Asya ülkesinde protestolara yol açan bir davada gözaltındayken ölmüştü. Savcılık yaptığı açıklamada, müfettişlerin ve adli tıp uzmanlarının Dulat Ağadil’in bir gözaltı merkezinde kalp krizinden öldüğü ve davanın kapatıldığı sonucuna vardığını söyledi. Dulat Ağadil 43 yaşında ve altı çocuk babasıydı. Ağadil’in annesi basına, aileye davayı kapatma kararı hakkında bilgi verilmediğini belirtti.

Ağadil, Şubat ayının sonlarında eski adıyla Astana olan başkent Nursultan’da, hareketleri konusunda yerel polise haber vermediğinden mahkeme emrine uymaması nedeniyle tutuklanmasından sadece bir gün sonra öldü. Nursultan ve diğer bazı şehirlerdeki mitingler Şubat ve Mart aylarında başlamıştı. Kamuoyu Ağadil’in ölümüyle ilgili kapsamlı soruşturmalar yapılmasını talep etti. 28 Şubat’ta ölen adamın ellerinde ve ayaklarında yaralar ve omuzlarına, sırtına, omuzlarına ve vücudun diğer bölgelerine dağılmış darbe izleri gösteren bir video ortaya çıktıktan sonra hızla yayıldı. Arkadaşları ve diğer insan hakları savunucuları, Aghadil’in tıbbi durum nedeniyle içki içmediğini söyleyerek sarhoş olduğu iddiasını yapan resmi söylemi sorguladılar. Ayrıca kalp hastalıkları olmadığını belirtiyorlar. Kazak Cumhurbaşkanı Kasımcömert Tokayev, ölümü konusunda resmi anlatımı destekleyen bir röportaj verdi.

Ağadil, mitinglere katıldığı için Ağustos ayında tutuklanmasından bu yana iki ay hapis yatmıştı. Kasım ayında planlanan serbest bırakılma gününden bir gün önce tutuklanmasını protesto etmek amacıyla yasal tutukluluk süresini bir gün önce kaçarak ihlal etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.