islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kazakistan Lideri: Devlet Fabrika Ayarlarına Dönüyor

Kazakistan Lideri: Devlet Fabrika Ayarlarına Dönüyor

Mirat Haber Ajansı

Kazak Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, petrol zengini Orta Asya ulusunu kontrol eden devlet yapılarının “fabrika ayarlarına dönmesi” çağrısında bulundu. Tokayev, hükümetinin ekonomik ve demokratik reformları gerçekleştirememesi nedeniyle yurtiçi ve yurtdışında artan bir baskı altında. Her iki meclis dairesinin ortak oturumunda ulusa seslenen Tokayev, bu ayın başında iki yeni idari organın kurulduğunu duyurdu. Stratejik Planlama ve Reformlar Dairesi, gerekli reformları hızlandırmak için hedeflenen işlevini yerine getirmeye başlayacaktı. Piyasanın ekonomik rekabet gücünü desteklemek için de ikinci bir devlet kurumu kurulacak. Her ikisi de doğrudan başkana rapor verecek.

Diğer değişiklikler arasında, önümüzdeki yıldan itibaren köylerde valilikler için doğrudan seçimlerin yanı sıra Acil Durumlar Dairesi’nin İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılması yer alacak. Salgının yol açtığı kayıpların tazminini talep eden vatandaşların protestoları karşısında koronavirüs salgınına yanıt vermede daha özgür olmasını sağlayacak. Kazakistan’daki muhalefet grupları yıllardır ülke genelindeki tüm valilerin doğrudan seçilmesi çağrısında bulunuyor. Bu seçenek şimdiye kadar hükümet tarafından reddedildi. Ancak Kazakistan ekonomisi son aylarda durdu. Ülke, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Korona virüsünden ağır etkilendi. Koşullar büyümeyi durdurdu ve birçok işletmeyi iflasa zorladı. Kazakistan’ın geniş doğal kaynaklarına rağmen, nüfusunun büyük bir kısmı pandemiden önce bile yoksulluk riski altındaydı. Ekim 2018’de yapılan bir araştırma petrol ve doğal gaz zengini Kazakistan’ın 18 milyondan fazla nüfusunun dörtte biri olan 5 milyona kadar Kazak vatandaşının kronik olarak yoksul olduğunu ortaya koymuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.