islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5433
EURO
34,9184
ALTIN
2.430,06
BIST
9.709,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kazakistan’da Taşlar Yerine Oturuyor

Kazakistan’da Taşlar Yerine Oturuyor

Nazarbayev ailesinin yönettiği, Çin, BAE ve Suudi Arabistan’ın finansal olarak desteklediği ve çoğu materyalist ve ateistlerden oluşan Kazakistan’da FETÖ gibi paralel devlet kuran Selefist çetenin çökertilmesinden sonra devlet yeniden organize ediliyor.

Devlet kademelerine sızmış paralel yapı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in yönetiminde adım adım temizleniyor.

Bugün Kazakistan Parlamentosu’nda da millileşme adımları atıldı. Ve Nazarbayev çetesine rağmen ordu tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na getirilen Erlan Koşanov, Mazhilis adı verilen Kazakistan Millet Meclisinin Başkanı seçildi.

Mazhilis basın bürosunun bugün yaptığı bildirime göre, Kazakistan Parlamentosunun alt meclisi olan Mazhilis’in başkanlığını eski cumhurbaşkanlığı kurmay başkanı Erlan Koshanov seçildi.

Açıklamada, “Bugün Mazhilis’in genel kurul toplantısında, milletvekilleri oybirliğiyle Erlan Koşanov’u Mazhilis’in başkanı olarak seçtiler” denildi.

Koşanov, Mazhilis Başkanı Nurlan Nigmatulin’in görev süresinin sona ermesinden önce istifa etmesinin ardından bu görevi vekâleten yürütüyordu.

59 yaşındaki Koxanov, Eylül 2019’dan bu yana cumhurbaşkanlığı kurmay başkanı olarak görev yapıyor.

MAZHİLİS NEDİR?

Kazakistan’daki parlamenter yapı, Komünist dönemden kalma Rusların geleneksel yapısına benzetildi. Türklerin Toy kültürüne de benzeyen bu sistemde, Parlamento iki kademeden oluşuyor. Bunlar, Meclis ve Alt Meclis’tir. Alt Meclis’ten geçmeyen hiçbir yasa teklifi, Meclis tarafından onaylanamaz. Mazhilis, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi’nin Kazak Türkçesindeki adıdır.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi, Kazakistan Parlametosu’nun alt meclisidir. Meclis üyesi 107 milletvekili her beş yılda bir seçilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.