Dünya

Kazakistan’da Taşlar Yerine Oturuyor

Nazarbayev ailesinin yönettiği, Çin, BAE ve Suudi Arabistan’ın finansal olarak desteklediği ve çoğu materyalist ve ateistlerden oluşan Kazakistan’da FETÖ gibi paralel devlet kuran Selefist çetenin çökertilmesinden sonra devlet yeniden organize ediliyor.

Devlet kademelerine sızmış paralel yapı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in yönetiminde adım adım temizleniyor.

Bugün Kazakistan Parlamentosu’nda da millileşme adımları atıldı. Ve Nazarbayev çetesine rağmen ordu tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na getirilen Erlan Koşanov, Mazhilis adı verilen Kazakistan Millet Meclisinin Başkanı seçildi.

Mazhilis basın bürosunun bugün yaptığı bildirime göre, Kazakistan Parlamentosunun alt meclisi olan Mazhilis’in başkanlığını eski cumhurbaşkanlığı kurmay başkanı Erlan Koshanov seçildi.

Açıklamada, “Bugün Mazhilis’in genel kurul toplantısında, milletvekilleri oybirliğiyle Erlan Koşanov’u Mazhilis’in başkanı olarak seçtiler” denildi.

Koşanov, Mazhilis Başkanı Nurlan Nigmatulin’in görev süresinin sona ermesinden önce istifa etmesinin ardından bu görevi vekâleten yürütüyordu.

59 yaşındaki Koxanov, Eylül 2019’dan bu yana cumhurbaşkanlığı kurmay başkanı olarak görev yapıyor.

MAZHİLİS NEDİR?

Kazakistan’daki parlamenter yapı, Komünist dönemden kalma Rusların geleneksel yapısına benzetildi. Türklerin Toy kültürüne de benzeyen bu sistemde, Parlamento iki kademeden oluşuyor. Bunlar, Meclis ve Alt Meclis’tir. Alt Meclis’ten geçmeyen hiçbir yasa teklifi, Meclis tarafından onaylanamaz. Mazhilis, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi’nin Kazak Türkçesindeki adıdır.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi, Kazakistan Parlametosu’nun alt meclisidir. Meclis üyesi 107 milletvekili her beş yılda bir seçilmektedir.

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

17 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

18 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

18 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

19 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

19 saat ago