islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3765
EURO
34,7590
ALTIN
2.432,17
BIST
10.002,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

KILIK- KIYAFET GÜZELLİĞİ, BEYAZ CÜBBE VE SİYAH SARIK

KILIK- KIYAFET GÜZELLİĞİ, BEYAZ CÜBBE VE SİYAH SARIK
30 Temmuz 2023 10:00
A+
A-

Ey iman edenler! Allah’ın emirleri ve yasaklarına aykırılıktan korunarak yolunuzu Allah’ın yasalarıyla bulun. Herkes, yarını olan âhireti için ne hazırladığına bir baksın. Aman yolunuzu, Allah’ın yasalarıyla bulmaya çalışın. 

Çünkü Allah, ne yapıyorsanız hepsinden haberdardır.

Allah’ı unutan ve bu sebeple Allah’ın da İslâm Düzeni’nden yasalarından yoksun kılarak kendilerine öz canlarını unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar Allah’ın dosdoğru yolundan çıkan kimselerdir.

Cehennemlikler ile Cennetlikler, asla bir olamazlar.  Cenneti kazanmış olanlar, kurtuluşa erecek olanlardır. (Haşr, 59/18…)

***

İnsanın rûh yapısını en mükemmel şekilde yaratan Rabbimiz, vücut yapısını da en güzel biçimde halk etmiştir. Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de

bu gerçeği şöyle açıklar:

[“… Allah sizi şekillendirdi. Şeklinizi de pek güzel kıldı …”

“Gerçekten Biz insanı en güzel biçimde yarattık.”] (el-Mümin 64;Teğabun 3;Tin 5)

İnsanın vücut yapısının en güzel bir şekilde yaratılmış olması, insan hayatında ruhî güzelliklerin yanı sıra şekil güzelliklerinin, dolayısıyla kılık-kıyafet güzelliğinin de pek önemli ve gerekli olduğunun delilidir.

Peygamberimiz (s.a.) bu gerçeği şöyle açıklar:

Dosdoğru yol üzerinde yaşamak, ölçülü harcamak, cazibeli ve hoş görünümlü olmak peygamberliğin yirmi dört bölümünden bir bölümüdür.” (el-Tac 5/64)

Güzel/hoş görünümlü olmanın gerekliliğinden ötürüdür ki, insanlığın îman ve hayat düzeni olan İslâm, verdiği doğrudan ve dolaylı emirleriyle kılık-kıyafette güzele ulaşılmasını görev kılmıştır.

Kılık kıyafet, kişinin vücut organları ve giysilerinin oluşturduğu görüntüdür. Bir güzellik unsuru olması için de yaratılmış olan giysi (el-Araf 26) kültür farklılığını yansıttığı ve tanıtıcı nitelik taşıdığı için hakikaten önemlidir.

Rabbimin bir lütfu olarak yenilikleri araştırırım. Özellikle de Kurân ve Sahih Sünnet’te işaretler varsa.

İslâm’da Renk Mecburiyeti Yok Tercihi Vardır

Bildiğim kadarıyla İslâm’ın mecbur ettiği bir renk yoktur. Beyaz tercih sebebidir. Çünkü beyaz aklıktır, saflıktır, tevazudur, lezzettir, güzelliktir, hayrete/dehşete düşürecek olandır ve de Kur’ân’da mutluluğun rengidir:

Kıyamet Günü’nde yüzleri ak olanlar, Allah’ın rahmeti içindedirler. Onlar, Cennet’te ebedî olarak kalacaklardır.” (Â. İmran 3 / 107)

Beyaz Renk Peygamberimizin de Tercihidir

Peygamberimizin tavsiyeleri çizgisinde, kefen ve ihram giysisinde beyaz renk tercih edilmektedir. Peygamberimiz giyside de beyazı tercih buyurmaktadır.

Onun bu konudaki öğütleri şöyledir:

Beyaz renkli elbiseler giyiniz. Çünkü beyaz daha temiz ve hoş görünümlüdür. Ölülerinizi de beyaz kefene sarınız.” (Tirmizî Edeb 46; İ.

Mace Libas 5)

Beyaz Cübbe’yi İlk Kullanan Oldum

Bütün bu ölçülerden hareketle siyah cübbeye hayır dedim. Kendime bembeyaz ve vücuduma uygun bir cübbe diktirdim. İlk Cuma’dan itibaren beyaz cübbemi giyindim. Bildiğim kadarıyla beyaz cübbe benimle başlayıp yaygınlaştı.

Sarığımın fesi bordo ve bulabildiğimde beyaz ve yeşil olabiliyor idiyse de sarılan tülbent kısmı beyazdı.

Siyah Güç Sembolü Olarak da Kullanılabilir

Siyah beyazın zıddıdır. Gücü ve görüntü kudretini de ifade etmektedir. Peygamberimiz siyah sarığı –Allah bilir- Mekke’nin fethi gününde olduğu gibi güç sembolü olarak kullanmıştır. Kaynaklarımızdaki rivayetler şöyledir:

İlk müminlerden Hz. Cabir’in anlatımına göre: “Allah’ın Resûlü, Mekke’nin fethi günü Mekke’ye başında siyah bir imame olduğu halde girmiştir.” (et-Tac 3/156)

Sahâbî Amr b. Hureys de: “Hz. Peygamberi minberde başında bir ucu omuzlarına sarkıtılmış, siyah bir İmame ile gördüğünü” bildirmiştir. (Buhârî K. Libas Babül-Amaim)

Bu sebeple ben de, siyah sarığı başarılarımızı simgelemesi için güç sembolü olarak bir kaç defa kullandım.

(DEVAM EDECEK)

YARIN: SAKAL BIRAKMAM

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.