islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Kırgız Seçimlerinde İktidar Koalisyonu Önde

Kırgız Seçimlerinde İktidar Koalisyonu Önde

Mirat Haber Ajansı

Dün yapılan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov’a (Sürenbay Cinbekov) yakın olan ve onu destekleyen partiler parlamento seçimlerinde önde görünüyor, ancak rakamlara birçok muhalefet partisi itiraz ediyor. Pazar günü yapılan oy pusulalarının yüzde 95’ine dayanan sonuçlara göre, Ceenbekov’un küçük kardeşi Asylbek Ceenbekov’un Birimdik partisi ve güçlü Matraimov ailesiyle bağlantılı Mekenim Kırgızistan partisinin, aynı zamanda başkanın varsayılan müttefiki olduğunu ve her birinin oyların yaklaşık yüzde 24’ünü aldığını gösterdi. Üçüncü bir cumhurbaşkanlığı yanlısı parti olan Kırgızistan Partisi, Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan sayıma göre oyların yüzde 9’unu aldı. Milliyetçi bir parti olan muhalefet Bütün Kırgızistan, giriş için gereken yüzde 7 barajını ancak geçti. Bir diğer milliyetçi parti Mekenchil ise yüzde 6,9 ​​ile dar bir farkla parlamento dışı kalacak görünüyor.

Barajı aşamayan üç parti, Pazar akşamı sonuçları kınarken, ikisi Pazartesi günü de itiraza devam edeceğini söyledikleri başkentin merkez meydanı Bişkek’te kısa bir protesto düzenledi. Sosyal Demokrat Parti, seçim sürecinde yüzlerce kitle ihlali olduğuna dair kanıt aldığını belirtti. Sosyalistler, eski iktidar koalisyonunun parçalanmasından çıkan bir grup. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan gözlemciler oylamayla ilgili değerlendirmelerini Pazartesi günü ilerleyen saatlerde sunacaklar. Tek meclisli ulusal parlamentodaki 120 sandalyelik seçimlere bir düzineden fazla siyasi parti katıldı. Kırgızistan, 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığından bu yana iki cumhurbaşkanının devrildiğine tanık oldu, ancak 2010’dan bu yana kısmen istikrar var. Kırgızistan’ın liderliği, son yıllarda Moskova önderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği ve Sovyet sonrası Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü askeri ittifakı altında Rusya ile ilişkilerini daha da güçlendirdi. Muhalefet hareketleri, Ruslarla yeniden yakın ilişkinin Kırgızistan’ın bağımsızlığını ihlal ettiğini iddia ederek bu yakın bağları eleştiriyor. Ülkede FETÖ uzun yıllar boyu çok kuvvetli bağlar oluşturdu ve bu durumun muhalefet partilerinde kısmen daha belirgin olduğu söyleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.