islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kızımın doğum günü yemeğine katıldım

Kızımın doğum günü yemeğine katıldım

Kişinin doğruluğuna inanarak bilgilerini kaleme aldıktan ve düşüncelerini açıkladıktan sonra ortaya çıkan baskılar neticesinde duruşunu değiştirmesi ve “ben yazılarımla ve açıklamalarımla öyle demek istememiştim,” demesi onursuzluktur. Ama bilgileri ve düşüncelerinin doğal gelişmesi sonucu, öncesine nisbetle farklı bilgiler yazıyor ve fikirler açıklıyorsa bu da erdemdir.

Şimdilerde İslâmi Kimliğimizi Korumak adıyla yayınlanan İslam’da Batıla Benzemenin Hükmü isimli eserimizde doğum günü kutlamalarına yalnızca yabancı ümmetlere benzeme açısından bakıyordum.

Seslendiren: Şaban Doğan

Şu son günlerde babaanne ve anne anne olan kızıma, çocukları tarafından doğum günü yemeği verilince, kızım “babam belki onaylamaz” diyerek beni davet etmekte tereddüt etti. Konu bana intikal edince davete katıldım..

Bu konudaki  bilgi ve düşüncelerimin son halini  .faydalı olması duasıyla sunuyorum.

  1. Akika Kurbanı

İslam bilginlerinin büyük çoğunluğunca kesilmesi sevap kazandıracak bir amel olarak görülen Akika kurbanı ve onun kesimi ile birlikte sadaka verilmesi, çocuklarımızın yaratılışından ötürü Rabbimize bir teşekkürdür ve doğumun ilk günlerinde verilir. Akika kurbanı bir tür doğum gün kutlaması olsa gerek.

  • Fitre Vermek

Bilindiği gibi Ramazan bayramının ilk gücü vermemiz gereken fitre aslında bir baş vergisi yani yaratılış vergisidir. Çocuklarımızın yaratılışmış olması sebebiyle Allah’ımıza şükürdür. Bayram gecesi doğan çocuklarımızın için bile verilmesi gereken fitreyi de doğum günü şükrü olarak  değerlendirebileceğimizi düşünüyorum,

  • Pazartesi Orucu ve Mevlid Kandili

Peygamberimiz çokça oruç tutulmasını tavsiye ederdi. Kendisi de tutardı. O, tuttuğu pazartesi günü oruçlarını pazartesi günü doğmuş olması ile gerekçelendirirdi. Bir diğer anlatımla doğum gününü oruçla yani Rabbine şükürle kutlardı.

Peygamberimiz ve sahâbiler döneminde örneği olmamakla birlikte asırlardan beridir Peygamberimizin doğum günlerinin mevlit merasimleri ile kutlanması onu anmaya ve anlamaya vesile olması  sebebiyle güzel bulunmuştur.İlmî İlmi kanaatimize göre bu tür kutlamaların meşruiyetine hayat yasamız olan Kur’ân’da da işaretler de vardır.

  • Hz. Yahya ve İsa ile İlgili Kur’ânî İşaretler

Hz. Yahya’nın Doğum Gününü

Şanı yüce olan Allah’ımız, kendisinin ve eşinin yaşlılığı döneminde yaptığı halis duasına karşılık olarak Hz. Zekeriyya’ya oğul olarak Yahya’yı ihsan eder. Rabbimizi Hz.Yahya’nın erdemlerini açıklarken de şöyle buyurur:

 “ Biz Yahya’ya katımızdan daha çocukluğunda derin bir kavrayış, bir ruh inceliği ve arınmışlık, verdik . O daima kulluk bilgisi ve bilincine sahipti,

 Ana-babasına karşı saygılıydı, hiç mi hiç zorba ve ölçü tanımaz da olmadı.
Bunun içindir ki, doğduğu gün selâm onun üzerindeydi, öleceği gün ve yeniden diriltileceği gün de yine o’nun üzerine olacaktır.
” (Meryem 19/13-15)

Hz İsa’nın Doğum Gününe Selam

Babasız olarak dünyaya gelen Hz.İsa, mucize çocuk olarak yaratılışının kanıtı olacak şekilde Rabbimiz tarafından anasının kucağında şöylece konuşturuldu:

Ben Allah’ın kuluyum. O bana kitap verdi, beni peygamber yaptı.
Beni, bulunduğum her yerde kutsal ve bereketli kıldı. Yaşadığım sürece bana namazı, zekâtı emretti.
Anneme iyilik etmemi emretti. Beni zorba ve hak bilmez/tanımaz kılmadı.
Doğduğum günde selam bemim üzerindeydi, öleceğim günde ve  yeniden diriltileceğim  gün de yine benim üzerimde olacaktır.” (Meryem 19/30-33)

  • Yabancılara Benzeme Sakıncası

Yukarıda yapılan açıklamalar doğum gününün Allaha şükredilerek kutlanmasının dince meşruiyetine işaret etmektedir. Yaşadığımız dönemde anneler ve babalar günleri gibi doğum günleri de kutlanılmakta fakat israf ve gösterişe aracı kılınmaktadır.

Sonuç:

Temelde bir hayır vesilesi olan doğum günleri, kulluk bilinci içinde yakın çevreye yemek yedirilerek ve fakirlere yardım edilerek kutlanabilir. Niyetimize göre de sevap kazanabiliriz.

Yabancılara benzemek sakıncasından korunabilmek için Aşûra orucunda ki uygulamadan hareketle   kutlamay, doğum günümüzün birkaç gün öne veya sonra da yapabiliriz.

Yanılgıdan beri olan ve doğruları en iyi bilen yalnızca Allah’tır.

Ali Rıza DEMİRCAN

Not: Bu yıl bir ilk uygulama olarak -haşa Allah’ın oğlu olarak değil,- ama kendisine kutsal kitap İncil indirilmiş ve Peygamberimizin geleceğini müjdelemiş Alla’hın Peygamberi  olarak Hz. İsa’nın doğum gününü kutlayabiliriz. Böylece Tevhid akidesini de açıklamış oluruz. Diyanete ve sivil örgütlerimize duyrurum.