islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5139
EURO
34,9434
ALTIN
2.435,50
BIST
9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kontrol noktasına yapılan saldırıda 13 Afgan polis memuru hayatını kaybetti

Kontrol noktasına yapılan saldırıda 13 Afgan polis memuru hayatını kaybetti
Mirat Haber Ajansı

Afganistan’ın kuzeyindeki Baghlan eyaletindeki kontrol noktalarına düzenlenen saldırıda en az 13 Afgan polis memurunun öldürüldüğünü bildirildi. Pul-i-Humri şehrinin Vezirabad bölgesinde düzenlenen gece saldırısında, il meclis üyeleri Firuzeddin Aymak ve Şemsülhak Barakzai haber ajanslarına verdikleri demeçte, üç polisin de yaralandığını söyledi. Aymak, çatışma sırasında bir zırhlı tank ve çok sayıda polis aracının ateşe verildiğini söyledi. Afgan yetkililer saldırdan Taliban’ı sorumlu tutuyorlar. Silahlı grup olay hakkında henüz yorum yapmadı. Taliban savaşçılarının ülkenin güneyindeki Uruzgan eyaletinde de hükümet güçlerine saldırılar düzenlediği belirtilmekte. İl valiliği sözcüsü Ahmed Şah Şahil ve il meclis üyesi Hayatullah Fazlı, saldırıların Dehrevud semtinde gerçekleştiğini söyledi.

Doha’da ara verilen Afgan barış görüşmeleri Ocak ayı başlarında yeniden başlayacak. Afgan hükümeti ve Taliban, on yıllardır süren savaşı sona erdirmeyi amaçlayan iki aydan uzun süredir barış görüşmeleri yapıyor, ancak ülkenin acımasız çatışması devam ediyor. Şubat ayında varılan önemli bir ABD-Taliban anlaşmasının ardından Eylül ayında Katar’da başlayan görüşmeler askıya alındı ​​ve 5 Ocak’ta devam edecek. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani Pazartesi günü Afganistan’daki müzakerelerin devam etmesini umduğunu söyledi. Görüşmelerin başlamasından bu yana, her iki taraf da büyük memnuniyetle karşılanan ilk ilerlemeleri bildirdiler. ABD, güvenlik garantileri ve Taliban’ın hükümetle görüşme yapma taahhüdü karşılığında, Mayıs 2021’e kadar Afganistan’dan tüm askerlerini çekmeyi kabul etti.

Afganistan’ı tanıyalım;

Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinen, Orta Asya’da yer alan bir ülkedir. Afganistan sınır komşuları, Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan‘ dır. Başkent Kabil’dir. Afganistan nüfusu 32.225.560 milyondur. Afganistan nüfusu çok uluslu bir yapıya sahiptir. Ülke nüfusunun %99 Müslüman’dır. Afganistan 1919 yılında Birleşik Krallık sömürüsünden kurtulduktan sonra 1979 yılında Sovyet Birliği işgalinin altına girmiş SSCB dağılınca işgal sona ermiştir. Taliban rejiminin ABD’de gerçekleştirdiği 11 Eylül saldırısından sonra ABD ve Koalisyon işgali altına girmiştir. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 21.657 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir 601USD’dir.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.