islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kore Dizileri Neden Başarılı? – 1

Kore Dizileri Neden Başarılı? – 1
23 Mayıs 2023 16:30
A+
A-

Dünya çapında yankı uyandıran ve kadınsı bir bakış açısına sahip olan hikayeler başarıyı artırıyor, ancak büyük paraya olan bağımlılık riskler oluşturabilir.

Yıkıcı bir zombi virüsü, otizm spektrum bozukluğuna sahip parlak bir avukat, lise zorbalığı ve ölümcül sürprizler içeren çocuk oyunlarının ortak noktası nedir? Bunlar, Netflix’in şimdiye kadarki en çok izlenen İngilizce olmayan 10 dizisinden dördünün temelini oluşturan temalardır.

Ayrıca bunların hepsi Kore yapımıdır.

Beijing Youth Daily gazetecilerinin Güney Kore’nin eğlence sektöründeki ihracatının Çin’de ve Asya’da artan popülaritesinden ürkerek “Kore Dalgası” (veya “Hallyu”) terimini icat etmesinden yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra, bu eğilim küresel olarak arttı.

Irak’tan Hindistan’a ve Meksika’dan Fas’a kadar Kore dizileri izleyicileri büyüledi ve bu tür dizilerin yapımı için milyarlarca dolar yatırım getirdi. Son zamanlarda bazı araştırmacılar, Kore dizilerinin “Batı egemenliğindeki uluslararası popüler kültüre önemli bir karşı akışı” temsil ettiğini öne sürdüler.

Squid Game Büyük İlgi Topladı

Hiçbir şey uluslararası ilgiyi 2021 yılındaki Squid Game’in çarpıcı başarısı kadar yakalayamadı, bu dizi çaresizce paraya ihtiyacı olan insanların katıldığı bir yarışmayı konu alıyor. Yarışma bir dizi oyunu içeriyor. Her oyunu kazananlar bir sonrakine geçerken kaybedenler ölüyor. Squid Game tartışmasız birinciydi ve Netflix’in en çok izlenen dizisi oldu.

Bu tür dizilerin yükselişi, K-pop müzik ve BTS gibi gruplardan Parasite gibi Oscar ödüllü filmlere kadar Kore kültürünün geniş çapta hareket ettiği bir popülerlik dalgasının ortasında geliyor.

Peki K-dizilerini dünya çapında gişe rekorları kıran yapımlara dönüştüren gizli tarif nedir? Gelecekte ne bekleniyor?

Kısa cevap: İyi bir Kore dizisi senaryosu gibi karmaşıktır. Uzmanlara göre bu, büyük ölçüde, tüm coğrafyalarda işe yarayacak ve özellikle kadınlarda etki uyandıracak şekilde akıllıca sunulan yüksek kaliteli hikaye anlatımından ibaret olabilir. Netflix gibi akış platformları da Kore dizilerini başka türlü görememiş izleyicilere götürdü. Ancak bu büyüme modelinin sınırlılıkları var ve Güney Kore’nin eğlence endüstrisi dikkatli olmazsa, doğurduğu hayalleri boğabilir.

“Yalnızca İyi”

Kore popüler kültürü uzmanı ve Arizona Eyalet Üniversitesi’nde Kore Çalışmaları alanında yeni gelen yardımcı doçent Areum Jeong, küresel olarak Kore dizilerinin başarısının arkasında tek bir “formül” olmadığını söyledi.

Bunun yerine, Al Jazeera’ya bu dalgayı yönlendiren bir dizi faktör olduğunu söyledi. Bu faktörler şunları içerir: “Eğlenceli bir hikayede bir araya getirilmiş sosyokültürel konular, yetenekli oyunculuk ve tasarım, milyonların izlemesine olanak tanıyan erişilebilir bir platform ve izleyicilerde yankı uyandıran bir mesaj.”

Kaliteli Hikaye Anlatımı

Fakat Stanford Üniversitesi Kore Programı direktörü Gi-Wook Shin, tüm bu gösterimlerin gelişmesine izin veren daha da merkezi bir nitelik olduğunu söyledi – hikaye anlatımının kalitesi.

Shin, “Bu dizilerdeki içeriğin sadece iyi olduğunu kabul etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi ve devam etti, “Kore, insanların ilgilendiği konular hakkında, izleyicilerin dikkatini çekecek ve onları bağlayacak şekilde hikayeler anlatmakta başarılı oldu.”

Dizilerin çoğu, Kore kültürü ve toplumuna özgü konulara yer vermesine rağmen uluslararası izleyicilere hitap eden evrensel mesajlar içeriyor.

Jeong, “Örneğin, Squid Game, yalnızca Güney Kore’yi değil, aynı zamanda dünyanın diğer bölgelerini de etkileyen sosyoekonomik eşitsizlikleri, kaynaklar için rekabeti, yukarı doğru hareketliliği, farklı ırklar ve cinsiyetler arasındaki güç dinamiklerini temsil ediyor.” ifadelerini kullandı.

Parazit Filmi Toplumdaki Eşitsizlik ve Yoksulluğu Konu Alıyor

Yapımcılar ve yönetmenler hem Kore dizilerini hem de Kore filmlerini kapsayan bir trend olan, düşünceli, karakter odaklı ve insan hikayeleri kullanarak dil engellerini aşabiliyor. En İyi Film Oscar’ını 2020 yılında kazanan İngilizce olmayan ilk film olan Parazit, eşitsizlik, yoksulluk ve sınıf mücadelesi konularına odaklanan keskin hikaye anlatımıyla izleyicilerin ilgisini çekti.

Kore kültürel dalgasına odaklanan Texas Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü’nde doktora adayı olan Hyun Jung Stephany Noh, “Bu dizilerdeki insani duygular çok ayrıntılı.” dedi.

Aynı zamanda Kore dizileri, farklı Koreli ve diğer ülkelerdeki izleyicilerin ilgisini çekebilecek bir dizi tema sunuyor. İster romantik, gerilim, korku, ölüm oyunları, macera, komedi, aksiyon, savaş, fantezi veya bilim kurgu olsun, zevke uygun iyi bir Kore dizisi vardır.

Shin, Al Jazeera’ya “Kore kültürel içeriğinin başarısı, farklı yerlerde farklı nedenlerden dolayıdır.” dedi. Örneğin hızlı değişimle boğuşan geleneksel olarak muhafazakar toplumlar olan Hindistan veya Latin Amerika’daki sosyal ve kültürel bir bağlantı olabilir. “Kore dizilerinin Hint Bollywood veya Latin Amerika pembe dizileriyle bazı benzerlikleri var, bu yüzden Kore dizilerinin bu yerlerde başarılı olması gerçekten şaşırtıcı değil.” sözlerini kullandı.

  • Devam edecek.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2023/5/23/will-the-korean-drama-wave-rise-higher

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.