Dünya

Korona: Müslüman Ülkeler 2 Ay Sonra Hala 1/10 Oranda

Mirat Haber Ajansı

Dünyayı kasıp kavuran ve ülkelerin ancak yalıtımla, hijyenle, sosyal mesafeyle ve maskelerle hızını durdurabildikleri Korona krizinde 50’yi aşkın dünya Müslüman ülkesinde durum ve vakalar kötüleşmekle birlikte dünya vakalarına göre oranlarda daha önce gözlenen toplamda yaklaşık onda bir oranda bir değişiklik olmadığı gözlemlenmekte. Yirmi bin vakanın üzerindeki Müslüman çoğunluklu ülkeler ele alındığında Türkiye ve İran 133721 ve 104691 toplam resmi olarak kayıt altında vakayla açık ara hala öndeler. Bu ülkeleri vakalar çık hızlı artan Suudi Arabistan 35, Pakistan 26 ve Katar 20 bin üzeri vakayla izlemekte. Özellikle milyonun altında nüfuslu küçük yarımada devleti Katar’daki bu yüksek oran endişe vermekte. Fakat Pakistan hükümetinin camilerin ramazanda belirli şartlarla kullanımına izin vermesi ama Pakistan halkının bu şartları uygulamaması sonucu Ramazan faaliyetleri iki yüz milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı bu ülkede vakaların patlamasına ve sistemin çökmesine yol açabilir. Suudi Arabistan’daysa beklenin aksine önce zengin kesimde yayılan Korona virüsü pek çok Suudi kraliyet ailesi üyesini de vurdu.

Bu grubun ardından BAE 17, Bangladeş ve Endonezya 13, Mısır 8, Kuveyt 7, Malezya 6, Fas ve Cezayir 5 bin ve üzeri resmi rakamlarla geliyorlar. Özellikle Bangladeş 160 milyon insanın çok dar bir alana sıkışması sonucu dünyanın en yoğun nüfusuna sahip olması ancak aynı zamanda en fakir ülkelerden biri olması nedeniyle pandeminin yayılmasına karşı çaresiz görünüyor. Bu hükümetin sert tedbirlerine rağmen Ramazan’da cemaat içi güçlerinin zayıflamasını istemeyen bazı dini önderlerin umursamaz tavırlarıyla daha da zor duruma gelmekte.

Kazakistan 5 bin, Bahreyn 4 bin, Afghanistan, Nijerya, Umman ve Irak 3 bin, Özbekistan, Azerbaycan, Bosna ve Gine 2 bin,  Fildişi Sahili, Senegal, Cibuti ve  Tunus’ta bin civarı vakanın bildirilmesiyle birlikte uzun süredir vaka yok diyen Tacikistan da bu Cuma itibariyle 461 vaka bildirdi. 

Bu rakamlara ve oranlara rağmen ölüm oranlarının dünyanın %5’i olması, vakaların çlüm oranlarından önce geldiği düşünülürse, bunun yansıra Müslüman ülkelerin genelde fakir ve zayıf sağlık hizmetlerine sahip olması sonucu örneğin Nijerya, Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerde tam doğru verilerin alınamaması  %11 oranındaki Müslüman ülkelerde vaka sayısının önümüzdeki haftalarda dramatik olarak artabileceği korkusu uzmanları endişelendirmekte.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

12 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

13 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

14 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

15 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

16 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

16 saat ago