islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0050
EURO
37,5548
ALTIN
2.749,11
BIST
9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C

Korona: Müslüman Ülkeler 2 Ay Sonra Hala 1/10 Oranda

Korona: Müslüman Ülkeler 2 Ay Sonra Hala 1/10 Oranda
8 Mayıs 2020 19:19
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Dünyayı kasıp kavuran ve ülkelerin ancak yalıtımla, hijyenle, sosyal mesafeyle ve maskelerle hızını durdurabildikleri Korona krizinde 50’yi aşkın dünya Müslüman ülkesinde durum ve vakalar kötüleşmekle birlikte dünya vakalarına göre oranlarda daha önce gözlenen toplamda yaklaşık onda bir oranda bir değişiklik olmadığı gözlemlenmekte. Yirmi bin vakanın üzerindeki Müslüman çoğunluklu ülkeler ele alındığında Türkiye ve İran 133721 ve 104691 toplam resmi olarak kayıt altında vakayla açık ara hala öndeler. Bu ülkeleri vakalar çık hızlı artan Suudi Arabistan 35, Pakistan 26 ve Katar 20 bin üzeri vakayla izlemekte. Özellikle milyonun altında nüfuslu küçük yarımada devleti Katar’daki bu yüksek oran endişe vermekte. Fakat Pakistan hükümetinin camilerin ramazanda belirli şartlarla kullanımına izin vermesi ama Pakistan halkının bu şartları uygulamaması sonucu Ramazan faaliyetleri iki yüz milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı bu ülkede vakaların patlamasına ve sistemin çökmesine yol açabilir. Suudi Arabistan’daysa beklenin aksine önce zengin kesimde yayılan Korona virüsü pek çok Suudi kraliyet ailesi üyesini de vurdu.

Bu grubun ardından BAE 17, Bangladeş ve Endonezya 13, Mısır 8, Kuveyt 7, Malezya 6, Fas ve Cezayir 5 bin ve üzeri resmi rakamlarla geliyorlar. Özellikle Bangladeş 160 milyon insanın çok dar bir alana sıkışması sonucu dünyanın en yoğun nüfusuna sahip olması ancak aynı zamanda en fakir ülkelerden biri olması nedeniyle pandeminin yayılmasına karşı çaresiz görünüyor. Bu hükümetin sert tedbirlerine rağmen Ramazan’da cemaat içi güçlerinin zayıflamasını istemeyen bazı dini önderlerin umursamaz tavırlarıyla daha da zor duruma gelmekte.

Kazakistan 5 bin, Bahreyn 4 bin, Afghanistan, Nijerya, Umman ve Irak 3 bin, Özbekistan, Azerbaycan, Bosna ve Gine 2 bin,  Fildişi Sahili, Senegal, Cibuti ve  Tunus’ta bin civarı vakanın bildirilmesiyle birlikte uzun süredir vaka yok diyen Tacikistan da bu Cuma itibariyle 461 vaka bildirdi. 

Bu rakamlara ve oranlara rağmen ölüm oranlarının dünyanın %5’i olması, vakaların çlüm oranlarından önce geldiği düşünülürse, bunun yansıra Müslüman ülkelerin genelde fakir ve zayıf sağlık hizmetlerine sahip olması sonucu örneğin Nijerya, Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerde tam doğru verilerin alınamaması  %11 oranındaki Müslüman ülkelerde vaka sayısının önümüzdeki haftalarda dramatik olarak artabileceği korkusu uzmanları endişelendirmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.