islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2389
EURO
34,6763
ALTIN
2.397,06
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Kripto Para Terörle Mücadelede Artan Bir Zorluk

Kripto Para Terörle Mücadelede Artan Bir Zorluk

Mirat Haber Ajansı

ABD Kongresi Finansal Hizmetler Komitesi’nde terörizmin finansmanına karşı mevzuatı hazırlarken kripto para ele alındı. Güvenlik kuvvetleri ve akademisyenler Çarşamba günü toplanan kongre komitesine, hem yerli hem de yabancı teröristlerin yasadışı işlemler için giderek daha fazla Bitcoin kullandıklarını, çünkü kripto paranın izlenmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylediler.

Verilen örnekler arasında Virginia Charlottesville’deki 2017’de olan beyaz üstünlükçü isyanları takip eden günlerde bir ABD aşırı sağcı örgütü yaklaşık 14,88 Bitcoin (yaklaşık 350,000TL) bağış aldı.

Ancak ana sorun olarak terörist olarak nitelenen Müslüman gruplarla mücadele gösterildi. Yahudi halkının ölümünü istemekle suçlanan Filistin’de İsrail’e karşı yaşam mücadelesi veren Hamas en büyük tehlike olarak gösterildi. Hamas yakın zamanda ziyaretçilerin Bitcoin bağışları yapmaları için bir Web sitesi kurmuştu.

Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerinin, merkez bankası veya PayPal gibi bir transfer hizmeti olmadan aktarılabildikleri için ABD karşıtı gruplar tarafından tercih edildikleri vurgulanmakta. Kripto para birimleri kişilere, fiziksel adreslere veya başka bir tanımlayıcıya bağlı değil. Anonimlik, kolluk kuvvetlerinin işlemleri kullanıcılarla ilişkilendirmesini zorlaştırıyor.

ABD Kongresi’ne konuşan uzmanlar, gizlilik haklarından ödün vermeden bu tür işlemlerin nasıl daha yakından izleneceği konusunda çözümler sundu. Milletvekilleri, şüpheli işlemleri olası çözümlerden biri olarak işaretlemeleri gerektiğini söyleyerek kredi kartı şirketlerini ve finans kuruluşlarını konuya dahil etti. Virginia eyaletinden Demokrat Parti Temsilci Jennifer Wexton, firmaları şüpheli harcamaları güvenlik kuvvetleriyle paylaşmaya çağırdı. Örneğin Stephen Paddock adlı kişi, 2017 yılında Las Vegas’ta 59 kişiyi öldürmeden önce yüz bin dolara yakın değerde silah almış. 2016’da eşcinsel gece kulübünde 49 kişiye katliam yapan sözde DAEŞ’li Omar Mateen 20 bin doların üzerinde silah almış.

Finans Komitesi terörizmin finansmanını engellemek için birden fazla yasa üzerinde çalışmakta. Bu yasa tasarılarından bir tanesi Temsilciler Meclisini geçti ve şu anda Senato’da tartışmayı bekliyor. Karşı Yasa olarak bilinen bu tasarı yasalaşırsa, finansal kurumların şüpheli faaliyetleri yasa uygulayıcılarıyla paylaşmaları zorunlu hale gelecek bu da bankacılıkta mahremiyeti ortadan kaldıracak. Yani terör bahanesiyle her Amerikalı’nın hatta dünyadaki her insanın mali davranışı Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından depolanacak.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.