islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3791
EURO
34,6042
ALTIN
2.386,81
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

KÜRESEL BİYOYAKIT İTTİFAKI

KÜRESEL BİYOYAKIT İTTİFAKI
22 Eylül 2023 09:00
A+
A-

Birkaç gün önce Yeni Delhi’deki G20 Zirvesi sırasında Hindistan, temiz yakıt kullanımını teşvik etmek için küresel bir biyoyakıt ittifakının başlatıldığını duyurdu. Söz konusu ittifakın tarafları arasında Hindistan’ın yanı sıra ABD ve Brezilya da yer alıyor. Bu küresel ittifakın, biyoyakıt ticaretini kolaylaştırarak sıfır emisyon hedeflerine ulaşma çabalarının hızlandırılmasına yardımcı olması bekleniyor.

Biyoyakıt, bitkiler, otlar, saman ve diğer organik atıklar gibi organik kaynaklardan elde edilen bir yakıt türüdür ve fosil yakıtlara (petrol, gaz ve kömür) alternatif olarak kullanılabilir.

Biyoyakıtlar temiz ve sürdürülebilir enerji sisteminin bir parçasıdır. Organik biyokütle, katı, sıvı ve gaz halinde birden fazla türde yakıt üretmek üzere işlenir. Bu yakıtlardan en önemlileri, araba ve otobüs motorlarını çalıştırmak ve elektrik üretmek için kullanılan biyodizel ve biyobenzin yakıtlarıdır.

Biyoyakıtlar, petrol ve türevleri için alternatif bir kaynaktır ve bu nedenle sera gazı emisyonlarını azaltmada etkilidir. Nitekim biyoyakıt üretmek için mahsul yetiştirmek çiftçilerin gelirini artırır, öte taraftan da rasyonel ve dengeli üretim yoluyla gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra biyoyakıt endüstrisinin araştırma ve geliştirme, mühendislik ve tarım alanlarında sağladığı iş fırsatları da kayda değer diğer faydaları arasında yer alır.

Küresel biyoyakıt üretiminde ABD birinci sırada yer alırken, onu Brezilya ve Endonezya takip ediyor. Biyoyakıtlar Birliği girişiminin sahibi Hindistan ise dünyadaki en büyük biyoyakıt üreticileri arasında yedinci sırada yer almaktadır.

2020 yılında petrol fiyatlarındaki düşüş ve Corona salgını nedeniyle hükümet önceliklerindeki değişiklik, iki kat artışa rağmen biyoyakıtlara olan ilginin artmasına yol açtığı için şu anda, sıvı biyoyakıtları geleneksel yakıtlarla karıştırmaya yönelik mevzuata sahip yaklaşık 80 ülke var. Öte yandan 2022 yılının ilk yarısında toplam biyoyakıt üretiminin %90’ını oluşturan birinci ve ikinci nesil biyoyakıtların fiyatı petrol eşdeğeri başına ortalama 270 dolara ulaştı ve bu fiyat, önceki yılın aynı dönemine göre varil başına yaklaşık 70 dolar daha yüksekti.

Belki de biyoyakıt üretiminin genişlemesinin karşı karşıya olduğu en büyük zorluk, gıda güvenliğini tehdit etmesi veya Brezilya deneyinin başlangıcında olduğu gibi bu ürünlerin ihracat için üretilmesi durumunda gelirlerin azalmasıdır. Tarım arazilerinin gıda ürünü olmaktan çıkıp biyoyakıt girdisi üretmeye yönelik alanlara dönüştürülmesinin yanı sıra küresel tarım çeşitliliğinde dengesizliğe yol açabilecek, geniş alan ihtiyacı nedeniyle birçok orman ve doğal rezervin yok edilmesi söz konusu.

Güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının üretim maliyetlerini aşan yüksek üretim maliyeti, biyoyakıt endüstrisinin önünde engel teşkil etmekte ve geleneksel enerji alternatifleriyle rekabeti oldukça zorlaştırmaktadır. Örneğin Hindistan önümüzdeki yıllarda bitki artıklarından ikinci nesil biyoyakıt üretmek için 12 tesis inşa edip işleterek üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanlığı’nın resmi internet sitesine göre, inşaat maliyeti tek başına 140 milyar rupiye (1,6 milyar dolar) ve ayrıca girdi ve işletme maliyetlerine tekabül ediyor.

Dikkate alınması gereken en önemli nokta, biyoyakıtların geleceğe yönelik beklentileri ve petrol, türevleri ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından elde edilen alternatiflerle rekabet etmede üstlenecekleri roldür. Uluslararası Enerji Ajansı’nın geçen yılki Dünya Enerji Raporu’nun tahminlerinde, 2050 yılında her türden biyoyakıtın günlük yaklaşık 5,3 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşması, özellikle elektrikli otomobillerin daha fazla kullanılması yönündeki artan eğilimle birlikte, geleneksel yakıtların tahtını tehdit etmeyen küçük bir katkıdır.

Bununla birlikte Uluslararası Biyoyakıt İttifakının duyuracağı, biyoyakıtları daha büyük bir katkı haline getirilebilecek önlemler açısından ve küresel enerji pazarına ne sağlayacağına dair herhangi bir açıklama henüz yapılmadı. Çünkü onlar olmadan biyoyakıtların geniş çerçevede bunu başaramayacağı bekleniyor. Özellikle de üçüncü ve dördüncü nesillerde üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle geleneksel yakıtlarla gerçekleşecek büyük ölçekteki rekabet hususunda.

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2023/9/14/%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A-%D9%84%D9%84%D9%88%D9%82%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%8A%D9%88%D9%8A

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.