islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5577
EURO
34,8540
ALTIN
2.428,98
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Küresel Savaş İçin Zorlama…

Küresel Savaş İçin Zorlama…
2 Ağustos 2022 11:53
A+
A-

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV’un kaleme aldığı “Küresel Savaş İçin Zorlama…” yazsını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz…

Birinci ve İkinci dünya savaşının çıkması için “ortaya atılan nedenler” ile manipüle edilerek “gerçekleştirilen eylemler”, “Ciddi bir şekilde yeniden okunmalıdır!” diye yazarken; günümüzde olanlar ile aradaki “benzerliklerin” doğru görülmesine değinmekteyim.

“Cihan” devletleri, “Ulus” devletlerine dönüştürülürken; “hesaplar” henüz kapanmadı. Açık kalan hesapların kapanması arzu edildiği için, şimdiki “kriz” dönemine denk gelmiş bulunmaktayız. “Rusya saldırmaz” derken; Ukrayna’nın “masumiyeti” üzerinden hesap yaptık. Oysa tam tersi, yeni dünya savaşının Ukrayna üzerinden dizayn edildiğini hesaba katamadık…

Mesele şu ki; ABD dünyanın “paylaşımında” tek taraf olmaktan vazgeçmedi ve geçmeyecek gibi…

Buna karşı koyanlar içinde, Rusya’nın hedefe oturtulması da bundan dolayıdır. ABD’nin Rusya’yı taraf olarak “denklem” dışı bırakmak isteği, içinde bulunduğumuz sürecin ana damarını oluşturduğu kanaati giderek teyit alıyor…

Hindistan, Çin, Rusya ile nasıl bir “antlaşma” veya “hesaplaşma” söz konusu olacağını, gelişmelerin seyri belirleyecek. “Rusya parçalanır diyenlerin bir adım ötesinde olacakları düşünüyor mu?” sorusu şimdi daha ziyade hayatidir.

İran içinden, Türklerin “milli hassasiyeti” üzerinden oluşturulmak istenen algı; bölgesel facianın derinlemesine hizmetten öte bir durum değildir. Herkes kendi milli çıkarlarının peşine düşerken, orta ölçekli ekonomilerin, zayıf devletlerin kimlerin “şemsiyesi” altına geçebileceğini de iyi okumamız gerekiyor.

Rusya, özellikle Putin’in Küresel dayatmaya karşı koyması, şimdi değil ama ileriki yıllarda, tarihin seyri içerisinde daha anlaşılır “içerik” kazanacaktır.

“Ukrayna’ya yazık edildi!” derken, kullanıldığına dair “kanaatlerimize” dayanmamız, daha başka senaryolara da bu çerçevede bakmamız gerektiğine işaret edenlerdenim. Bir taraftan devletler ile şirketler; diğer taraftan ise Küresel güç kalmanın savaşını veren devletlerin savaşı… Gerisi sadece kullanışlı enstrümanlardır.

Bu durumda kulağa hoş gelebilen söylem ve eylemleri dikkatlice irdelemeliyiz. Rusya’ya yönelik Küresel baskının gerisi de gelecektir. Milli ve dini değerlerin içi “boşaltıldıkça”, bu küresel baskıya direnecek “Ağır silahımız yoktur” demek olacaktır.

“Peki, üçüncü dünya savaşı çıkarsa, nasıl bir gelecek söz konusu olur?” Sorusunun cevabını düşünmemiz gerekiyor. “Birinci ve ikinci dünya savaşlarından sonraki dünya düzenini, yeniden okumalıyız” derken, bu “endişeme” dayanmaktayım.

Onun için olup bitenlere, “ırkçı söylemlerin”; “milli kılıflı sunumuna”, “küresel baskıyla bölgesel gelişmeler arasındaki bağlara”, “aile kavramına”, bunu savunan “din alimlerine saldırılara”, “milli söylemlerin” daha fazla kullanışlı “kurgu” gibi devreye sokulmasına ve zamanlamalara dikkat…

star.com.tr/ Sevil NURİYEVA İSMAYILOV

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.