islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

KUVEYT VELİAHTI AHMED NAVAF ES-SABBAH’I YENİ BAŞBAKAN OLARAK ATADI

KUVEYT VELİAHTI AHMED NAVAF ES-SABBAH’I YENİ BAŞBAKAN OLARAK ATADI
25 Temmuz 2022 10:16
A+
A-

Pazar günü yaptığı açıklamada, emirin oğlu Kuveyt Veliaht Prensi Ahmed Nawaf al-Ahmad al-Sabah’ın başbakan olarak atandığını açıkladı.

Mevcut karar, parlamento ile aralarında mali reformları engelleyerek gerçekleşen tartışmalarla karşı karşıya kalan Başbakan Sabah el-Halid’in yerini almak için geldi.

Ajans, “Yeni başbakan, yeni bakanlığın üyelerini aday göstermek ve atama kararnamelerini çıkarmak için isimlerini bize, veliahta sunmakla görevlendirildi” dedi.

Karar, Veliaht Prens Mashal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah tarafından, geçen yıl emirden gelen ve emirin bazı anayasal yetkilerini kullanmak için kendisinden yardım almasını gerektiren bir emre göre yayınlandı.

Kararda, ” Emrimizin yerine getirilmesi ve Ulusal Meclis’e ulaştırılmasından Başbakanlık sorumludur, yayınlandığı ve Resmi Gazete’de basıldığı tarihten itibaren onunla birlikte çalışacaktır” denildi.

2019’un sonlarından beri başbakan olan Sabbah’a karşı parlamentoda hükümetle “işbirliği yapılmaması” talebinden önce Ahmed el-Sabbah, Nisan ayında istifa eden hükümette başbakan yardımcısı ve içişleri bakanıydı.
60’lı yaşlarının sonunda olan Şeyh Ahmed, kariyerine polis olarak başladı ve ardından İçişleri Bakanlığı’na geçti. Babası Prens Navaf el-Ahmed’in 2020’de iktidara gelmesinin ardından Ulusal Muhafızların başkan yardımcılığına atandı.
Selefinin, ondan hemen sonra savunma bakanının istifasının ardından, seçilmiş parlamentodan bakanların “keyfi” sorgulanmasını protesto etmek için Mart ayında içişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak atandı.

Geçtiğimiz ay, Kuveyt Veliaht Prensi, hükümet ile parlamento arasındaki krizin ortasında, Kuveyt Ulusal Meclisi’nin dağıldığını ve genel seçim çağrısında bulunduğunu duyurdu.
Karar, 21 Kuveytli muhalefet milletvekilinin, oturumların kesintiye uğramasını ve yeni bir hükümet kurulamamasını protesto etmek için konseydeki ofislerinde oturma eylemi düzenlemesinin ardından geldi.
Aynı zamanda, Kuveyt hükümeti, konseyle yaşanan kriz nedeniyle kurulduktan üç ay Nisan ayında sonra istifa etti.

Kuveyt, bir dizi yetkiliyi, iktidar ailesinin üyelerini ve resmi olarak açıklanan bakanları içeren yolsuzluk dosyaları nedeniyle son yıllarda siyasi bir kriz içerisine girmiş durumdadır.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.