islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Kuzey Afrika El Kaide yeni lider ile geri döndü

Kuzey Afrika El Kaide yeni lider ile geri döndü

Mirat Haber Ajansı

Güvenlik kaynaklarının bildirdiğine göre El Kaide İslami Mağrip (AQIM) grubun, Haziran ayında Fransız kuvvetleri tarafından öldürülen Abdülmalik Droukdel’in yerine yeni bir lider seçti. The Search for International Terrorist Entities (SITE) Institute’a göre, Cezayirli “Ebu-Ubeyde” Yusuf Ennebi, AQIM’in “Onurlar Konseyi” başkanı Droukdel’in halefi olarak seçildi. AQIM, eski liderinin cesedini ilk kez bir videoda sergiledi, Cumartesi günü ekledi. Aşırılıkla Mücadele Projesi’ne göre, Ennebi Eylül 2015’ten beri ABD’nin “uluslararası terörist” kara listesinde yer alıyor. Grubun propaganda videolarında düzenli olarak yer aldı ve 2013’te Müslümanlardan Fransa’nın Mali’ye müdahalesine misilleme yapmalarını istedi.

AQIM, 2016 yılında Timbuktu’da misyoner olarak çalışırken kaçırılan İsviçre uyruklu Beatrice Stoeckli’nin ölümünü de doğruladı. Ölümünü, “Fransız haçlıların” onu özgürleştirme girişiminden sorumlu tuttu. AQIM, 2007’de Usame bin Ladin’in El Kaide ağına bağlılık sözü veren Cezayirli savaşçıların 1990’ların sonlarında başlattığı bir gruptan çıktı. Grup, Sahil bölgesindeki askerlere ve sivillere yönelik çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendi. AQIM, 2016 yılında Burkina Faso’daki lüks bir otel ve restorana düzenlenen ve başta Batılılar olmak üzere 30 kişiyi öldüren saldırıya da yer verdi. Şu anda Fransa ordusunun bu bahaneler sayesinde Sahil’deki Barkhane gücünde konuşlanmış 5.000’den fazla Fransız askeri bölgeyi işgal altında tutuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.