islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5245
EURO
34,8905
ALTIN
2.435,28
BIST
9.752,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bağdat’ın kuzeyindeki ölümcül DAEŞ saldırısı öfke uyandırdı

Bağdat’ın kuzeyindeki ölümcül DAEŞ saldırısı öfke uyandırdı

Mirat Haber Ajansı

Irak’ın Salahaddin vilayeti, DAEŞ (IŞİD) silahlı grubunun suçlandığı ölümcül bir saldırının ardından üç günlük yas ilan etti ve bazıları yetkilileri yeterli derecede karşılık vermemekle eleştirdi. Polis ve yerel bir yetkili, yol kenarına yerleştirilen bombanın başkent Bağdat’ın yaklaşık 200 km kuzeyindeki açık bir yolda sivil bir araca çarptığını söyledi. Güvenlik güçleri olay yerine geldiğinde DAEŞ savaşçıları onlara ateş açtı. Sağlık görevlilerine göre, saldırıda biri bir gecede yaralarından ölen biri de dahil olmak üzere en az altı Iraklı güvenlik görevlisi ve dört sivili öldürdü. DAEŞ herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunmadı, ancak hem belediye başkanı hem de polis, Irak hükümetinin 2017’nin sonlarında mağlup ettiğini söylediği silahlı grubu suçladı. DAEŞ tarafından 2014’te ele geçirilmiş Irak topraklarının üçte birinin geri alındığı acımasız savaştan sonra DAEŞ’te yeniden toparlanma belirtileri görülüyor.

Savaşçılar artık arazi kontrolü olmasa da, uyuyan hücreler, özellikle Bağdat’ın kuzeyindeki çöl bölgelerinde devlet altyapısına vur-kaç saldırılar düzenlemekte. DAEŞ ayrıca, Halk Seferberlik Güçleri olarak da bilinen İran destekli Haşdi Şabi milislerine saldırılar düzenledi. Şii çoğunluk gruplarından oluşan gevşek bir ağ olarak kurulan Haşdi Şabi, ABD liderliğindeki koalisyonun yanı sıra DAEŞ’i yenmede çok önemli bir rol oynadı. İki hafta önce, Bağdat’ın dış mahallelerinde, çoğunluğu Sünni Müslümanların yaşadığı Rıdvaniye’deki bir gözetleme noktasına DAEŞ saldırısında 11 kişi öldürüldü. Saldırılar, Irak güvenlik güçlerinin ülke çapında saklanan savaşçıları tutuklama amaçlı yeni bir kampanyasıyla aynı zamana denk geldi. Gerilimler, Irak’ın DAEŞ ile 2014’ten itibaren savaşmasına yardımcı olan ABD liderliğindeki koalisyonun askerlerini çekmesiyle ortaya çıktı. Bu yıl, ABD koalisyona olan katkısını 5.200 askerden 3.000 askere düşürdü, diğer ülkeler de sayılarını düşürdü. ABD geçen hafta Ocak ortasına kadar 500 askeri daha geri çekeceğini duyurdu. ABD’nin çekilmesinin etkisi, birçok kişiyi DAEŞ’in yeniden canlanmasının yanı sıra İran’ın siyasi olarak kırılgan ülkede artan etkisinden korkmaya bıraktı. Bununla birlikte ABD’nin DAEŞ’e dolaylı yoldan destek verdiği, PKK/YPG’nin pek çok militanı saldığı ve bölgede tam barışın oluşmaması için bir araç olarak kullanıldığı da uzmanların yorumları arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.