islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5991
EURO
34,7956
ALTIN
2.409,60
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Kuzey Afrika’dan İspanya’ya Göçte Kaybolanların Sayısı İki Katına Çıktı

Kuzey Afrika’dan İspanya’ya Göçte Kaybolanların Sayısı İki Katına Çıktı
4 Ocak 2022 15:53
A+
A-

Kuzey Afrika sahillerinden İspanya’ya deniz yoluyla yapılan göçte geçtiğimiz sene en az 4 bin 400 kişi ya yaşamını yitirdi veya kayboldu.

Kuzey Afrika sahillerinden İspanya’ya deniz yoluyla gerçekleştirilen göçte geçtiğimiz sene en az 4 bin 400 kişi ya yaşamını yitirdi veya kayboldu.

Sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras’un yaptığı açıklamaya göre, İspanya’ya 2021 yılında deniz yoluyla yapılan yolculuk esnasında oluşan insan kayıplarının bir önceki seneye oranla iki kat arttığı bilgisi edinildi.

Önceki sene 2 bin 170 olan kayıp veya vefat eden göçmen sayısı 2021’de yüzde 103 artışla 4 bin 404’e yükseldi ve bu şu ana kadarki en yüksek rakam olarak kayıtlarda yer aldı.

Son senelerde en çok kullanılan rota olan, Atlas Okyanusu üzerindeki Fas-Senegal kıyıları ile Kanarya Adaları istikametinde geçen sene göçmenleri taşıyan 124 bot veya teknenin battığı ifade edilen açıklamada, ölüm ve kayıpların toplamda yüzde 91’inin burada olduğu bilgisi verildi.

Birleşmiş Milletler Göç Örgütü ise 2021’de Kuzey Afrika’dan İspanya’ya olan güzergahlardaki göçmen ölümlerinin bin 255 olduğu açıklamasında bulunmuştu.

GERÇEK RAKAMLAR RESMİ KAYITLARIN ÇOK DAHA ÜZERİNDE

Diğer taraftan gerçek rakamların, tutulan resmi kayıtların çok daha üzerinde olabileceği ifade edildi.

Caminando Fronteras’a göre, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya varmaya çalışan göçmen ve sığınmacılarla ilgili kısıtlamalar, daha fazla insanın Kanarya Adaları yoluyla İspanya’ya ulaşmasına sebep oluyor ve bunu yaparken de yaşamını yitiriyor.

Raporda, “Avrupa ve Fas’ın Batı Akdeniz rotalarında uyguladığı caydırıcılık politikaları, göç akımını istikrarlı bir şekilde Atlantik’e doğru kaydırarak Kanarya Adaları’nı ana varış noktası haline getirdi.” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.