islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
ALTIN
2.433,52
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Cezayir eski devlet ve istihbarat görevlilerine tutuklama emri çıkardı

Cezayir eski devlet ve istihbarat görevlilerine tutuklama emri çıkardı
25 Mart 2021 12:08
A+
A-

Cezayir: devletin önemli kademelerinde yer almış dört bürokrata terörden tutuklama

Mirat Haber Ajansı

Cezayir’deki bir mahkeme yurtdışında görev yapan dört aktivist hakkında terörist bir gruba katılma suçlamasıyla uluslararası tutuklama emri çıkarıldı. Tutuklama emri, Birleşik Krallık’ta ikamet eden eski diplomat, Muhamöed Larbi Zitut, Amir DZ olarak bilinen blog yazarı Amir Buhur, gazeteci ve eski istihbarat memuru Hişam Abud ve Muhammed Abdullah’a karşı çıkarıldı. Yetkililer, 57 yaşındaki Zitut’un daha sonra Cezayir’de yasaklanan ve ana liderlerinden biri haline gelen İslami Reşad hareketinin kurulmasına katıldığını belirtti. 1991 yılında Libya’daki Cezayir Büyükelçiliği’nde çalıştı ve görevinden istifa ederek 1995 yılında Londra’ya yerleşti. Yetkililere göre, Reşad grubu, Mart 1992’de lağvedilen İslami Kurtuluş Cephesi’ndeki eski eylemcileri içeriyor. Bu hareket, Şubat 2019’da başlayan demokrasi yanlısı Hirak hareketine sızmak ve radikal bir çağrı yapmakla suçlanıyor.

Cezayir Basın Servisi tarafından yayınlanan kovuşturma açıklaması, Zitut’un devlet güvenliğini ve ulusal birliği hedefleyen eylemler gerçekleştiren bir terörist gruba liderlik etmek ve onları finanse etmekle suçlandığını belirtti. Buna ek olarak, sahtecilik faaliyetlerine katılmakla ve bir suç grubu çerçevesinde idari belgeler düzenlerken ve kara para aklamada sahte malzemeler kullanmakla suçlanıyorlar. Açıklamada, Abud, Buhur ve Abdullah’ın, adı verilmeyen bir suç çetesi çerçevesinde kara para aklama faaliyetlerinde bulunmanın yanı sıra, devlet güvenliğini ve ulusal birliği hedefleyen eylemleri üstlenen bir terörist gruba katılmak ve finanse etmek için takip edildiği de eklendi. Fransa merkezli Amir DZ, özellikle Cezayir makamlarına düşman olan videolar yayınlıyor. Abboud’a gelince, kendisini Cezayir istihbaratının eski bir üyesi olarak tanıtıyor. Seyahat yasağı getirildikten sonra 2013 yılında ülkeden kaçtı. Tunus’tan geçti ve şimdi Fransa’da yaşıyor. Geçen Şubat ayında gıyaben yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.