islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

LANETLİ KARABORSACIYI DEVLETE, DEVLETİ KİME ŞİKÂYET EDELİM?

LANETLİ KARABORSACIYI DEVLETE, DEVLETİ KİME ŞİKÂYET EDELİM?
9 Temmuz 2024 09:40
A+
A-

Bazı insanlar ve marketler cezalandırılması gereken lanetli işlerini gıda maddeleri üzerinde karaborsacılık yaparak ve devlet  de insanların alım gücüyle oynayarak yapıyor.

a.) Karaborsacılık

İslâm Dini, tabîi şartların oluşturduğu fiyat artış­larını iman mantığıyla sabır ve kanaat ölçüleri içeri­sinde değerlendirirken, çıkarlar doğrultusunda sunî (yapay) mü­dahalelerle fiyat artışlarına zemin hazırlanmasını şid­detle yasaklamıştır.

Peygamberimiz bu mevzuda şöyle buyurmuşlardır:

« (Çok kazanmak ve sömürücü gruplara kazandır­mak için fiyatları yükseltmek maksadıyla) Müslümanla­rın koyduğu fiyatları alıcılar aleyhine olumsuz yönde etkileyen kişiyi bü­yük bir ateş azabına uğratmaya Allah yemin etmiştir.» (N.Evtar, B. Fil-İhtikâr.)

İslâm, tabîi şartlarda oluşan pazara müdahaleleri ya­saklarken, müdahalenin en belirli ve müessir şekli olan karaborsacılığı da şiddetle menetmiş, bu işlemin toplum haklarına büyük bir tecavüz olduğunu açıklamıştır.

İhtikâr ve spekülâsyon kelimeleri ile de ifade olu­nan «Karaborsacılık: çok çok kazanabilmek için fiyat­ların artmasını bekleyerek, halkın ihtiyaç duyduğu malları satmayıp tutmaktır.» ki haramların en büyüklerindendir.

Bu zulüm ve sömürü işlemi hakkında Peygambe­rimiz şöyle buyurmuşlardır:

{«- Ancak Hak olan Allah’a isyan eden günahkâr kişi karaborsacılık yapabilir.»

«Mal getirip de bunu piyasaya süren kişi (Allah tarafından) rızıklandırılır. İhtiyaç duyulan malı sakla­yıp yüksek fiyat arayan karaborsacı ise Allah’ın lanetine uğramıştır.» }  (İ. Mace, Hn.2153-4. )

Gıda Maddelerinde Karaborsacılık

İnsanların ihtiyaçlı anlarında gıda ve yakıt  gibi zaruri maddeler üzerinde karaborsacılık yaparak vurgun vurmak isteyen sömürücü zalim  karaborsacıların karanlık ruhî yapısını da Peygamberimiz şöylece açıklamışlar­dır:

[«- Karaborsacı ne kötü insandır. Zira o, Hz. Al­lah (malları çoğaltıp) fiyatları düşürdüğünde üzülür. Fi­yatları yükselttiğinde  ise sevinir.»

«İslâm Cemiyeti’nde fiyatları artırmayı arzulayan karaborsacılık yapan)  kişi alçak ve günahkârdır.» ] (M. Mesâbih Hn. 2897)

Umumî vasıftaki hadîsleriyle halkın ihtiyaç duy­duğu maddeler üzerinde karaborsacılık yapılmasını şid­detle kınayan Peygamberimiz, bütün cemiyet fertlerini kuşatması ve yıkıcı tesiri altına alması sebebiyle özel­likle gıda maddeleri üzerinde karaborsacılık yapılmasını yasaklamıştır. Bu suçu/günahı, Yaratan’la rabıtaları koparmak çapında büyük bir günah olarak bildirmiştir.

Bu mevzudaki açıklamalarında Aziz Önderimiz şöyle buyurmuşlardır:

«Fiyatların artmasını arzulayarak gıda maddeleri üzerinde 40 gün  karaborsacılık yapan kişi Allah’tan, Allah da ondan kopmuştur.» (İ.Mace Hn. 2896)

Hadîsteki kırk gün tabiriyle karaborsacılığı meslek edinmek alçaklığına işaret  edilmektedir.

b.) İnsanlarını Alım Gücüyle Oynamak

Karaborsacılık bir taraftan halkın ihtiyaç duyduğu gıda maddelerinin fiyatının artırırken devletin uyguladı faizci politikalar ve yüksek vergi  sistemi de maliyetlerin artmasına sebebiyet veriyor, Bu da halkın alım gücünü zayıflatıyor. Bunun için Rabbimiz Faizi yasakladığı gibi şöylece de emir buyurur:

İnsanların mallarının -paraların değerlerini azaltmayın…”  (Şuara 183)

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.