islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,7996
ALTIN
2.404,43
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Libya: AB’nin Silah Ambargo Operasyonu Tek Taraflı

Libya: AB’nin Silah Ambargo Operasyonu Tek Taraflı
3 Mayıs 2020 19:25
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Libya makamları, Avrupa Birliği tarafından Libya’da silah ambargosunu denetlemek üzere başlatılan bir AB planı olan İrini Operasyonunu reddettiğini resmen ifade etti. AB, daha önce Akdeniz’de Libya’ya silah ambargosu uygulamak için yeni bir deniz misyonu duyurmuş, ancak misyon pandemi nedeniyle ertelenmişti. BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) İçişleri Bakanı Fethi Başağa Cuma günü yaptığı açıklamada, AB’deki üst düzey yetkililerle askeri gelişmeler hakkında görüştüğünü söyledi. İki lider ayrıca GNA güçlerinin gayri meşru güçleri yenmede elde ettiği en son güncellemeleri ve atılımları tartıştı. GNA Başkanı Faiz el-Sarrac, Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli’ye hükümetin operasyonu reddetmesi hakkında bilgi verdi. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, AB operasyonunun Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter’in silahlanmasına izin verirken meşru hükümet olan GNA’ya desteği engellediğini vurguladı.

Libya’da analistlere göre bu operasyonun tek amacı meşru hükümete Türkiye’den yardımları engellemek ve darbeci general Hafter güçlerine Fransa, Mısır, BAE, Rusya, Yunanistan gibi ülkelerden denetimsiz olarak silahların akmasına izin vermek, bu sayede meşru hükümetin kaybetmesini sağlamak. Avrupa Birliği aynı yöntemle 1992-1995 Bosna Soykırımı’nda da sözde ambargo uygulaması adı altında kara sınırı olan Sırp güçler serbestçe silah alırken çevrelenmiş olan Müslüman Boşnakların kendilerini savunacak silah elde etmesini engellemişler, bu sayede 200 bin Müslümanın ölümüne neden olmuş ve Avrupa ortasında bağımsız bir Müslüman ülke kurulmasını engellemişlerdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.