islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5704
EURO
34,9776
ALTIN
2.421,86
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Libya: Hafterci Milisler Vatiye’de Teslim Oldu

Libya: Hafterci Milisler Vatiye’de Teslim Oldu
10 Mayıs 2020 15:30
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Darbeci General Halife Hafter’in milis kuvvetlerinden biri tuğgeneral rütbesinde olmak üzere altı subay Cuma günü Vatiye hava üssünde Türkiye’nin desteklediği BM tarafından tanınan meşru hükümete bağlı Libya Ordu güçlerine teslim oldu. Ordu ayrıca Vatiye hava üssünün çevresindeki teslim olmayan diğer 15 milis üyesini de etkisiz hale getirdi. Başkent Trablus’un güneybatısında yer alan Vatiye, ülkede kilit bir hava üssü olarak kabul ediliyor ve sadece Mitiga Uluslararası Havalimanı’ndan sonra ikinci önemde olduğundan Ağustos 2014’te Hafter tarafından ele geçirilmiş ve batı Libya’ya yönelik operasyonlar için karargahı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Hava üssüne karşı Türkiye’nin de destek verdiği Libya hükümeti son günlerde Barış Fırtınası kapsamında bir özel harekat başlatmıştı. Üs ele geçirilince bütün hükümet güçleri bütünleşmiş olacak.

Libya hükümeti, 2019 Nisan ayından bu yana Hafter güçleri tarafından saldırı altında ve şiddet olayında 1.000’den fazla kişi öldürüldü. Başkent saldırılarına karşı 26 Mart’ta Barış Fırtınası Operasyonu’nu başlattı. Barış Fırtınası Harekatı kapsamında, Vatiye hava üssüne karşı hava operasyonları periyodik olarak yürütülmektedir. Libya Ordusu Hafter’in milislerine yönelik operasyonlarında şehirleri ve sivilleri hedef almıyor. Operasyonlarında sadece düşman güçleri ve paralı askerlerini hedef alıyor.

Vatiye’ye yönelik başlayan hükümet taaruzuna karşı aralarında 1200 Rus Wagner komandosu, Birleşik Arap Emirlikleri paralı askerleri, Cencevit paramiliter güçleri, Mısır özel kuvvetleri, Çad paralı askerleri ve Yunan ve Fransız destekçiler de olmak üzere  çok geniş bir Hafterci güç hükümete ve Türk destekçilere karşı son direnişini gösteriyor ve çatışmalar çok zorlu geçiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.