islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5619
EURO
34,8545
ALTIN
2.434,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

LİBYANIN UÇUŞ YOLU PLANI

LİBYANIN UÇUŞ YOLU PLANI
31 Mart 2023 09:00
A+
A-

Uçaklarının Avrupa hava sahası üzerinde uçuş gerçekleştirmesi yasaklanmış olan Libya, uçakları üzerindeki bu kısıtlayıcı önlemi kaldırmak için bir tasarı planladı. Nitekim Avrupa Birliği, öne sürdükleri güvenlik tehditleri nedeniyle Libya’ya ait uçakların kendi hava sahaları üzerinden uçuş gerçekleştirmesini yasaklamıştı.

Bu duruma karşın Libya, Çarşamba günü, yaklaşık 8 yıldan beri Avrupa hava sahasında ülkedeki havayollarına hava ambargosu uygulanmasının ardından artık bu ambargoların kaldırılmasına çabalayacaklarını ve buna yönelik olarak hazırlanan birtakım planların ve hızlı bir şekilde geliştirilen prosedürlerin hayata geçirildiğini duyurdu.

Ulusal Birlik Hükümeti’nden yapılan açıklamada; Libyalı nakliye şirketlerine karşı Avrupa hava sahasında uygulanan hava ambargosunun kaldırılmasına ilişkin komitenin, dünkü ilk toplantısını Dışişleri ve Siyasi İşlerden Sorumlu olan Devlet Bakanı Velid Al-Lâfi başkanlığında düzenlediği belirtildi.

Toplantıda meselelerin teker teker çözülmesi planlanmış , ancak gereğinden fazla bilgi ve ayrıntıya da yer verilmeden, hazırlanan tasarılar ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek olan prosedürler ele alınmıştır. Avrupa hava sahasını yeniden açmak, iki ülke arasındaki uçuşları sürdürmek, son kalkış aşamasına geçmek ve Libya’da tescilli uçakların hava sahasını geçip Avrupa’ya inmesine izin verilmesi için toplantıya İtalya ile belli bir koordinasyon içinde başlanmıştır.

11 Aralık 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu, zaman zaman güvenlik gerginliklerinin yaşandığı ülkede yaşanmakta olan güvenlik kontrolleri ile ilgili gerekçelerle Libya havayollarına ait uçakların Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hava sahasından geçişini yasaklamıştı.

O zamandan beri birbirini izleyen Libya hükümetleri ise sürekli olarak ve hep yeniden söz konusu uçuş yasağını kaldırmaya çalışıyor. Ancak Avrupa Birliği, kendi üye devletlerinin Avrupa hava sahası üzerindeki uçuş güvenliği listesini güncellemeye yönelik periyodik bir inceleme gerçekleştiriyor. Bu incelemenin ardından da yolcu güvenliğiyle ilgili birtakım endişeler sıralıyor. Daha sonra da sıralamış olduğu bu nedenleri gerekçe göstererek her yıl söz konusu uçuş yasağını yeniliyor. Böylece 2014’ten bu yana Libya’dan başka bir konuma Avrupa hava sahası üzerinden herhangi bir uçuş gerçekleştirilemiyor.

https://www.aljazeera.net/news/2023/3/2/%D8%AE%D8%B7%D8%A9-%D9%84%D9%8A%D8%A8%D9%8A%D8%A9-%D8%B3%D8%B1%D9%8A%D8%B9%D8%A9-%D9%84%D8%B1%D9%81%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%B8%D8%B1-%D8%B9%D9%86-%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D8%B1%D8%A7%D8%AA%D9%87%D8%A7

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.