islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2711
EURO
34,7700
ALTIN
2.398,80
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Lokanta ve Kafeler İçin Yeni KDV Düzenlemesi Resmen Yürürlükte

Lokanta ve Kafeler İçin Yeni KDV Düzenlemesi Resmen Yürürlükte

Lokanta ve kafelere yönelik KDV düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yürürlüğe girdi. Bu karar sektördeki vergi uygulamalarında önemli değişiklikler getirdi.

Türkiye genelinde lokanta ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklere ilişkin önemli bir KDV düzenlemesi gerçekleştirildi. Düzenleme, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemelerinin yanıltıcı faturalandırılmasıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Yiyecek ve içecek hizmetlerinde uygulanan KDV oranları, hizmetin gerçek mahiyetini yansıtacak şekilde standardize ediliyor. Bu sayede, bazı işletmelerin düşük oranlarda KDV uygulayarak vergi kaybına yol açmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

KDV Oranlarındaki Değişiklikler ve Uygulama Tarihi

Yiyecek ve içecek satışlarındaki KDV oranı, daha önce yüzde 8 ve 18 olarak uygulanıyordu. Şimdi ise bu oranlar sırasıyla yüzde 10 ve 20’ye çıkarıldı. Bu değişiklik Temmuz 2023’te yürürlüğe girmişti.

Yeni düzenleme ile lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, hazırladıkları ya da dışarıdan temin ettikleri ürünler için yüzde 10 (alkollü ürünlerde yüzde 20) KDV hesaplayacak. Düzenleme 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek.

Hükümetin Düzenleme Kararına Yaklaşımı ve Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan düzenlemenin KDV oranlarında bir artış olmadığını, yanlış anlaşılmaları ve suistimalleri önlemeye yönelik bir tedbir olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, KDV uygulamalarında şeffaflığın artırılmasını vurguladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı da tebliğ taslağının yanlış anlaşıldığını ve oranlarda herhangi bir artışın söz konusu olmadığını duyurdu. Yapılan açıklamalarda, bu düzenlemenin sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği ifade edildi.

Denetimler ve Tespit Edilen Uygunsuzluklar

Gelir İdaresi tarafından yapılan denetimlerde, yaklaşık 41 bin mükellef incelendi. Bu denetimler sonucunda, bazı lokanta ve kafelerin KDV oranını yüzde 10 yerine haksız yere yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi.

Aynı şekilde, bazı marketlerin de temizlik malzemesi satarken, bu ürünleri gıda malzemesi olarak gösterdiği belirlendi. Bu durumun vergi kaybına neden olduğu ve haksız rekabet yarattığı vurgulandı.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar
  1. necla çobanoğlu dedi ki:

    O kadar vergiyi affet .Gel esnafın peşine düş.Olan yine millete olacak .