islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Macaristan: Daha Fazla NATO Askeri Kabul Etmeyeceğiz

Macaristan: Daha Fazla NATO Askeri Kabul Etmeyeceğiz
11 Şubat 2022 11:09
A+
A-

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin Ukrayna kriziyle ilgili topraklarına daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğini söyledi. Bakanın yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Polonya ve Romanya’ya fazladan asker gönderdiği, Almanya’nın ise Litvanya’daki asker sayısını artırdığı sırada geldi.

Bu durumu başından beri kabul etmediklerini söyleyen Szijjarto, “Hayır, bunu kabul etmedik ve kabul etmeyeceğiz çünkü ülke topraklarında zaten NATO’nun askerleri var, yani Macar ordusu ve Macar silahlı kuvvetleri, güvenliği garanti altına almak için uygun durumdalar. Bu yüzden Macaristan topraklarında ek birliklere ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

ABD, Avrupa ve Rusya’yı Ukrayna kriziyle ilgili “en kötü senaryodan” kaçınmak için temaslarına devam etmeye çağıran Szijjarto, bir çatışma çıkması durumunda “en büyük kaybedenin” Orta Avrupa olacağını vurguladı. Krizin Soğuk Savaş dönemini ve “yıllarca çekilen acıları” hatırlattığını ifade eden Bakan, “Bu yüzden bu zamanların geri gelmesini istemiyoruz” dedi.

“Soğuk Savaş ruhunun bile geri dönmesini önlemek için uluslararası toplumu elinden gelenin en iyisini yapmaya çağırıyoruz” diyen Macar diplomasisinin lideri, tarih bize ne yazık ki çok net bir şekilde, ne zaman bir Doğu-Batı çatışması olsa Orta Avrupa ülkelerinin kaybettiğini gösterdi.

“Rusya’ya yaptırımlar başarısız” 
Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Moskova’yı, Ukrayna’ya yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin, cezalandırıcı ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya için “büyük” sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Ancak Szijjarto, Rusya’nın Kırım’ı yasadışı bir şekilde ilhak ettiği ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemeye başladığı 2014’ten beri yaptırımlara maruz kaldığına işaret ederek bu tür önlemlerin “işe yaramadığına” inandığını söyledi. “Yaptırımlar işe yaramıyor. Başarısızlar” diyerek sözlerine devam eden Dışişleri Bakanı, yaptırımların yürürlüğe girmesinden beri Almanya ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaretin arttığına dikkat çekti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.