islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
BIST
9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Magufuli cenazesinde izdiham sonucu 45 kişinin öldü

Tanzanya’nın vefat eden Cumhurbaşkanı John Magufuli’nin cenaze töreninde halkın saygılarını göstermek için izdiham yaşandı. Tanzanya polisi izdihamda 45 kişinin öldüğü açıklandı.

Magufuli cenazesinde izdiham sonucu 45 kişinin öldü

Tanzanya’nın vefat eden Cumhurbaşkanı John Magufuli’nin cenaze töreninde halkın saygılarını göstermek için izdiham yaşandı. Tanzanya polisi izdihamda 45 kişinin öldüğü açıklandı.

Mirat Haber Ajansı

Tanzanya polisi, 21 Mart’ta Dar-es-Salaam’da yas tutanların merhum Cumhurbaşkanı John Magufuli’ye son saygılarını sundukları sırada 45 kişinin öldüğünü bildirdi. İzdiham, kederli binlerce vatandaşın liderlerine veda etmek için şehirdeki bir stadyuma doğru ilerlemeye çalıştığı sırada gerçekleşti. Gizemli bir yokluğun ardından ani ölümü 17 Mart’ta açıklandı. Polis, ölenlerin beşinin aynı aileden olduğunu açıkladı. Daha önce Uhuru Stadyumu’ndaki kazada bir kadın ve dört çocuğun ezildiği bildirildi, ancak o sırada izdihamın gerçek ücreti açıklanmadı. Ezilme sırasında onlarca kişi daha yaralandı, ancak çoğu hastaneden taburcu edildi.

Magufuli’nin cesedi Dar-es-Salaam, Dodoma, Zanzibar, Mwanza ve Geita gibi büyük şehirlere nakledildi ve sonunda ülkenin kuzeybatısındaki Chato’nun atalarından kalma köyüne yatırıldı. On binlerce kişi ödeme yapmak için dışarı çıktı. Şehirlerde askeri bir konvoy ilerlerken vatandaşlar, yolları kaplıyor, tabutun yanında ağlayıp koşuyorlardı. İzdiham, Dar-es-Salaam’daki Uhuru Stadyumu’ndaki haraçların ikinci gününde, halkın saygılarını sunmasına izin verildiğinde gerçekleşti. Magufuli, yetkililerin söylediği kalp rahatsızlığı nedeniyle 61 yaşında öldü. Ölümü, neredeyse üç hafta süren gizemli bir yokluğun ardından duyuruldu ve muhalefetin COVID-19’dan olduğunu söylediği ölümünün gerçek nedeni ile ilgili sorular hala devam ediyor. Yardımcısı Samia Suluhu Hassan, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak yemin etti ve ona veda eden törenleri yönetti. İzdihamdan sonraki gün başkent Dodoma’da düzenlenen bir devlet cenazesine kıtanın dört bir yanından Afrikalı liderler katıldı. Magufuli, devasa altyapı projeleri ve yolsuzlukla mücadelesinden ötürü selamlandı, ancak demokrasinin bastırılması ve medyaya, sivil topluma ve muhalefete yönelik baskılarla eleştirildi. Mirası, Tanzanya’nın veri yayınlamayı veya virüsün yayılmasını engellemek için herhangi bir önlem almayı reddettiğini gören COVID-19 inkârıyla da gölgelendi. Hassan Magufuli’nin bittiği yerden başlayacağına söz verdi ve tüm gözler ülkenin COVID politikalarındaki olası değişikliklere odaklandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.