islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5942
EURO
34,7581
ALTIN
2.497,88
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mahathir: Enver’in Malezya Başbakanlığı Farketmez

Mahathir: Enver’in Malezya Başbakanlığı Farketmez

Mirat Haber Ajansı

Eski Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad verdiği demeçte, muhalefet lideri Enver (Anwar) İbrahim’in parlamentoda başbakanlığı alacak sayılara sahip olup olmadığından şüphe ettiğini söyledi. Anwar başbakanlığı devralsa bile, ülkenin siyasi çıkmazda kalmaya devam edeceğini söyledi. Anwar, hükümeti kurmak ve görevi Başbakan Muhyiddin Yassin’den devralmak için parlamento çoğunluğuna sahip olduğunu kanıtlamak amacıyla geçen hafta Malezya kralıyla bir araya geldi. Anwar’e ve ülkenin üst düzey liderlerinin çoğuna geçmişte hocalık yapan ve başbakanlığında birebir eğitim veren Mahathir, Malezya’nın yeni bir liderlikle bile, özellikle Birleşik Malezya Ulusal Örgütü (UMNO) eski iktidar partisi tarafından yapılan siyasi ittifaklara duyarlı kalacağını söyledi. Enver’in desteğiyle Mahathir, muhalefeti 2018 seçimlerinde tarihi bir galibiyete yönlendirdi ve vaktiyle başında kendisinin olduğu ama onu tasfiye etmiş olan UMNO’nun altmış yıllık yönetimini yolsuzluk karşırı bir kampanya ile sona erdirdi. Ancak yönetim bu yılın başlarında yaşanan bir çatışmanın ardından çöktü ve Muhyiddin’in UMNO’nun desteğiyle Mart ayında göreve gelmesinin yolunu açtı. Muhyiddin’in yedi aylık hükümeti, 222 sandalyeli parlamentoda yalnızca iki sandalyeli bir çoğunluk ile ayakta kalabiliyor.

Mahathir, muhalif olan Anwar veya iktidarda olan Muhyiddin’i desteklemediğini söyledi. Her iki diğer lider de vaktiyle Mahathir’ ihanet etmişlerdi. Anwar 20 yıl önce ve Muhyiddin de bu yıl içinde. 94 yaşındaki kıdemli politikacı ve yeni Pejuang partisinden diğer beş federal milletvekilinin her biri Cuma günü Muhyiddin’in liderliğine güvensizlik dilekçeleri sundular. İlk görev süresi boyunca Anwar’ı yardımcısı olarak görevden alma kararı üzerinde, aralarında 20 yıllık bir kan davası olan Mahathir, eski yardımcısının en son parlamento çoğunluğu iddiasını reddetti. Anwar başbakan olmayı başarırsa, bu, eşcinsel saldırı suçlamalarıyla yaklaşık 10 yıl hapis cezasını içeren 22 yıllık bir sürecin arayışın doruk noktası olacaktı. Bu aynı zamanda Malezya’nın bu yıl içindeki üçüncü başbakanına sahip olacağı anlamına da gelmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.