Malezya BM baskısına rağmen Arakanlıları kovuyor

Mirat Haber Ajansı

Malezya, sivil haklar grupları ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin şiddetli protestolarına rağmen, önümüzdeki Salı günü ülkenin göçmen gözaltı merkezlerinde tutulan yaklaşık 1.200 Myanmarlı Rohingyayı (Arakanlı) ülkelerine geri göndermeye kararlı. Myanmar son askeri darbe nedeniyle kargaşa içindeyken, Malezya Göçmenlik Departmanından bir kaynak tutukluların planlandığı gibi geri gönderileceğini bildirdi.

Malezya’nın yasadışı göçle ilgili endişeleri tartışmalara neden oluyor ve BM ile daha iyi koordinasyon ihtiyacını ortaya koyuyor. 1 Şubat’ta demokratik olarak seçilmiş hükümeti deviren cuntanın kabul ettiği gibi, mülteciler Myanmar donanması tarafından gönderilen üç gemide sınır dışı edilecek. Kaynak, Arakanlıların ya süresi dolmuş seyahat izinlerine sahip oldukları ya da hiçbir belgeye sahip olmadıklarını açıkladı.

Malezya hükümeti, Myanmar ordusunun ele geçirilmesi konusunda eleştirilerde bulunmakta. Başbakan Muhyiddin Yassin bunu “demokrasiye geri adım atma” olarak nitelendirdi ve krizle ilgili Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısı çağrısında bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’ya katıldı. Ancak Malezya’nın kendisi de bu sınır dışı etme planı nedeniyle kınanmakta. Kuala Lumpur’daki UNHCR sözcüsü Yante Ismail, geri göndermeme ilkesinin tüm devletleri bağlayan uluslararası hukukun bir parçası olarak Malezya’da da geçerli olduğunu söyledi. Bu ilke, hiç kimsenin tehlikede olacağı bir ülkeye geri gönderilmemesi gerektiğini savunuyor. Gözaltına alınanların Rohingya Müslümanları olduğu düşünülmekte. Darbeden önceki yıllarda yüzbinlerce Rohingya Myanmar silahlı kuvvetleri tarafından zulümden kaçtı.

Malezya’nın Göçmenlik Genel Müdürü Khairul Dzaimee Daud yaptığı açıklamada, sınır dışı etme işleminin Rohingya Müslümanlarına özel olmadığını ve BMMYK kartı taşıyan kimseyi içermediğini söyledi. Mülteci haklarının korunmasına yönelik uluslararası kuruluşlarsa daha önce BMMYK’nin Ağustos 2019’dan beri Malezya’nın gözaltı merkezlerini denetlemesine izin verilmediğini söylemekte. Bu nedenle, göçmenlerden ve diğer sığınmacılardan gelen mültecileri tespit etmek imkansız.

Malezya, Birleşmiş Milletler 1951 konvansiyonu ve mültecilerin statüsüne ilişkin 1967 protokolünün imzacısı değil. Ülke, uygun belgeler olmadan tüm gelişleri suç olarak kabul ediyor ve mültecilerin çalışmalarına, iş sahibi olmalarına veya sağlık yardımı almalarına izin verilmiyor. UNHCR, 2019 sonu itibariyle Malezya’da 178.610 mülteci ve sığınmacı olduğunu bildiriyor. Bunların 154.000’den fazlası Myanmar’dan, çoğu 2015 yılında ve sonrasında ülkenin çatışmalı bölgelerinden kaçan Rohingyalı (Arakanlı) Müslümanlar.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

53 dakika ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

2 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

3 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

4 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

5 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

5 saat ago