islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5380
EURO
34,8711
ALTIN
2.488,58
BIST
9.587,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Malezya BM baskısına rağmen Arakanlıları kovuyor

Malezya BM baskısına rağmen Arakanlıları kovuyor
Mirat Haber Ajansı

Malezya, sivil haklar grupları ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin şiddetli protestolarına rağmen, önümüzdeki Salı günü ülkenin göçmen gözaltı merkezlerinde tutulan yaklaşık 1.200 Myanmarlı Rohingyayı (Arakanlı) ülkelerine geri göndermeye kararlı. Myanmar son askeri darbe nedeniyle kargaşa içindeyken, Malezya Göçmenlik Departmanından bir kaynak tutukluların planlandığı gibi geri gönderileceğini bildirdi.

Malezya’nın yasadışı göçle ilgili endişeleri tartışmalara neden oluyor ve BM ile daha iyi koordinasyon ihtiyacını ortaya koyuyor. 1 Şubat’ta demokratik olarak seçilmiş hükümeti deviren cuntanın kabul ettiği gibi, mülteciler Myanmar donanması tarafından gönderilen üç gemide sınır dışı edilecek. Kaynak, Arakanlıların ya süresi dolmuş seyahat izinlerine sahip oldukları ya da hiçbir belgeye sahip olmadıklarını açıkladı.

Malezya hükümeti, Myanmar ordusunun ele geçirilmesi konusunda eleştirilerde bulunmakta. Başbakan Muhyiddin Yassin bunu “demokrasiye geri adım atma” olarak nitelendirdi ve krizle ilgili Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısı çağrısında bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’ya katıldı. Ancak Malezya’nın kendisi de bu sınır dışı etme planı nedeniyle kınanmakta. Kuala Lumpur’daki UNHCR sözcüsü Yante Ismail, geri göndermeme ilkesinin tüm devletleri bağlayan uluslararası hukukun bir parçası olarak Malezya’da da geçerli olduğunu söyledi. Bu ilke, hiç kimsenin tehlikede olacağı bir ülkeye geri gönderilmemesi gerektiğini savunuyor. Gözaltına alınanların Rohingya Müslümanları olduğu düşünülmekte. Darbeden önceki yıllarda yüzbinlerce Rohingya Myanmar silahlı kuvvetleri tarafından zulümden kaçtı.

Malezya’nın Göçmenlik Genel Müdürü Khairul Dzaimee Daud yaptığı açıklamada, sınır dışı etme işleminin Rohingya Müslümanlarına özel olmadığını ve BMMYK kartı taşıyan kimseyi içermediğini söyledi. Mülteci haklarının korunmasına yönelik uluslararası kuruluşlarsa daha önce BMMYK’nin Ağustos 2019’dan beri Malezya’nın gözaltı merkezlerini denetlemesine izin verilmediğini söylemekte. Bu nedenle, göçmenlerden ve diğer sığınmacılardan gelen mültecileri tespit etmek imkansız.

Malezya, Birleşmiş Milletler 1951 konvansiyonu ve mültecilerin statüsüne ilişkin 1967 protokolünün imzacısı değil. Ülke, uygun belgeler olmadan tüm gelişleri suç olarak kabul ediyor ve mültecilerin çalışmalarına, iş sahibi olmalarına veya sağlık yardımı almalarına izin verilmiyor. UNHCR, 2019 sonu itibariyle Malezya’da 178.610 mülteci ve sığınmacı olduğunu bildiriyor. Bunların 154.000’den fazlası Myanmar’dan, çoğu 2015 yılında ve sonrasında ülkenin çatışmalı bölgelerinden kaçan Rohingyalı (Arakanlı) Müslümanlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.