islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4960
EURO
34,9488
ALTIN
2.429,76
BIST
9.795,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Malezya Eski Maliye Bakanına Yeni Rüşvet Davası

Malezya Eski Maliye Bakanına Yeni Rüşvet Davası

Mirat Haber Ajansı

Malezya’nın önceki Mahathir hükümetinde yer almış Çin kökenli eski maliye bakanı Lim, 1,5 milyar dolarlık (yaklaşık 10 milyar TL) denizaltı tüneline ilişkin yolsuzluk suçlamasında suçsuz olduğunu savunarak mahkemeye çıktı. 59 yaşındaki Lim Guan Eng, ilk olarak kuzey Penang eyaletinde planlanan proje için 2011 yılında potansiyel kârın %10’unu rüşvet olarak istemekle suçlanmakta. Ek olarak yerel bir şirketin inşaat sözleşmesini garantilemek için 786 bin dolar (yaklaşık 5 milyon TL) isteyerek Penang başbakanı olarak gücünü kötüye kullanmakla da suçlanıyor. Proje, Malezya maliye bakanı olmadan önce Lim’in 2008-2018 yılları arasında Penang başbakanı olarak görev yaptığı süre içinde onaylanmıştı.

Duruşmanın ardından düzenlenen basın toplantıda Lim, iddiaları asılsız ve siyasi amaçlı olarak nitelendirdi. Kendisine yöneltilen her suçlama, 20 yıla kadar hapis cezası ve para cezası içermekte. Yolsuzlukla mücadele dairesi, Lim’in farklı bir dava nedeniyle üçüncü bir suçlamayla karşı karşıya kalacağını da bildirdi. Lim Pazartesi günü bir Facebook gönderisinde, avukat eşi Betty Chew’in de kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu paylaşarak oğlunun bile sosyal medyada iftira hedefi olduğunu savundu. Başbakan Muhyiddin Yassin, partisini o zamanki iktidar koalisyonundan çekerek Mart ayında iktidara gelmiş ve dönemin başbakanı Mahathir Mohamad’i parti içinden bir ihanet hareketi olarak nitelenen yolla başbakanlıktan indirmişti. Muhyiddin’in yeni Malay merkezli hükümeti, 2018 genel seçimlerinde mağlup olmuş, aşırılıktan etkilenmiş ve yolsuzlukla özdeşleşmiş partiler tarafından destekleniyor. Bazı siyasi gözlemciler, Lim’in kovuşturmasının erken seçim olasılığına işaret edebileceğini söyledi. Muhyiddin’in seçilmemiş hükümet koalisyonu Malezya meclisinde yalnızca iki sandalyelik çoğunluğa sahip olduğu için durumu zayıf görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.