islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Malezya sellerinde altı ölü, elli bin tahliye

Malezya sellerinde altı ölü, elli bin tahliye
Mirat Haber Ajansı

Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’da yetkililer, muson yağmurlarının ülkenin doğu kıyısını vurması sonrasında Malezya’da en az altı kişinin öldüğünü ve yaklaşık 50.000 kişinin tahliye edildiğini söyledi. Sağanak yağış, yarım yüzyıldaki en kötü sel felaketine neden oldu. Yerel halkın şikâyetlerinin artması sonucu yetkililer çalışmaları hızlandırdı. Yetkililer, Cuma günü bölgede şiddetli yağmurların devam etmesi sonucu evlerini terk edenlerin sayısını 47.000’den fazla artırdığını söyledi.

Toplu tahliyeler

Bölge her yıl yağmur mevsiminde sel ve toplu tahliyeler yaşanıyor, ancak etkilenen bölgelerdeki kişiler bu yılın son yılların en kötüsü olduğunu söylediler. Doğu kıyısı eyaletlerini birbirine bağlayan ana otoyol da dahil olmak üzere birçok yol kapatıldı. Malezya Kızılayı, kötüleşen bir COVID-19 salgınının ortasında evlerinden tahliye edilen 50.000’den fazla insanın güvenliği ve refahından çok endişe duyduklarını söyledi. Sosyal yardım departmanına göre, en kötü etkilenen eyalet, son günlerde yaklaşık 27.000 kişinin tahliye edildiği Pahang. Sel nedeniyle bağlantı kesilen bir Pahang köyünde sakinler Çarşamba günü bir ekskavatörde tahliye edilirken, diğerleri derin sularda yüzmeye zorlandı. Bazı yerlerdeki dar ve çöp dolu kanalizasyonlar su baskınını şiddetlendirdi. Yerel halk, ev soygunlarını önlemek için kendi devriye birimlerini oluşturmak zorunda kaldı.

Sorunlar devam ediyor

Kurtarma çabalarının karmaşıklığına ek olarak Malezya, koronavirüs vakalarında bir artış gördü. Geçen hafta Perşembe günü itibariyle şimdiye kadarki en büyük günlük artışı bildiriyor. Federal hükümet yardımı Cuma günü uzak bölgelere ulaşmaya başladı. Yerel halk, tekneler ve askeri kamyonlar da dahil olmak üzere yiyecek, barınak ve tıbbi yardımın artık mevcut olduğunu söylüyor.

Malezya Güney Doğu Asya’da parlamenter monarşi ile yönetilen federal bir devlet. Ülke nüfusu yaklaşık 32 milyon. Başkenti Kuala Lumpur. Ülke nüfusun %61 Müslüman. Kişi başına düşen milli gelir 30.858 dolar. Uzun yıllar İngiliz sömürgesinde kalan ülke 1957’de İngiliz Milletler Topluluğu’nda kalması şartı ile bağımsızlığını ilan etti ve günümüzde hızla gelişimini sürdürüyor. Buna rağmen ülkede yolsuzluk ve antidemokratik girişimler oluyor. Dün iktidar meclisi askıya alıp sıkıyönetim ilan etti.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.