islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5347
EURO
34,8622
ALTIN
2.422,43
BIST
9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Malezya’da hükümetin parlamentoyu askıya alması fiili darbe

Malezya’da hükümetin parlamentoyu askıya alması fiili darbe

Mirat Haber Ajansı

Bir ayak oyunuyla kendi partisine ve liderliğine ihanet ederek başbakanlığa oturan ve halkın güvenini çoktan kaybetmiş olan Başbakan Muhyiddin, Malezya derin devletinin ve arkasındaki İngiltere’nin etkisi sonucu ülkede fiili bir diktatörlük ilan etti. Korona bahanesiyle parlamentonun askıya alındığı ülkede Muhyiddin’in koalisyon partneri Umno partisi bile duruma karşı ancak meclis askıya alındığından hükümeti bozamıyor.

Birleşik Malezya Ulusal Örgütü (Umno) başkanı Ahmad Zahid Hamidi, Malezya demokrasisini bir kefene sarılmış olarak nitelendirdi ve sistemi artık ölmüş olarak etiketledi. Bagan Datuk Milletvekili (Milletvekili), bunun hükümetin Meclis’i askıya alma kararının ardından olduğunu söyledi. Gerekçeler, burada kötüleşen Covid-19 durumu nedeniyle uygulamaya konulan Acil Durum İlanıydı. Zahid, Dewan Rakyat başkan yardımcısı Azalina Othman Said’in sesinin yalnız olmadığını,     bütün ülkeyi temsil ettiğini söyledi. Zahid, Pazar gecesi bir röportajda, başsavcıya yazdığı mektubun yalnızca hukuk ve siyasetle ilgili olmadığını, halkın sesini temsil ettiğini söyledi.

Zahid, Azalina’nın Başsavcı İdrus Harun’a yazdığı mektuba atıfta bulunuyordu. Belgede, 11 Ocak’ta yürürlüğe giren Olağanüstü Hal sırasında Parlamentonun baltalandığından şikayet etmişti. Ayrıca, Başsavcılığın hükümete, parlamento komitelerinin toplantılarını online bile toplanmış olsalar yasaklanmasını tavsiye etmesinden dehşet duyduğunu ifade etmişti. Pengerang bölgesi milletvekili, ülkenin diğer ülkeler gibi Parlamento oturumlarını kolaylaştıracak araçları kullanmayı neden reddettiğini de sorguladı. Mevcut milletvekillerinin sayısını azaltmanın, esnek oturma saatlerine sahip olmanın ve Meclis oturumlarını çevrimiçi olarak yayınlamanın Malezya’da da mümkün olduğunu söyledi. Mektupta, Bayan Azalina ayrıca mevcut hükümetin de askıya alınmasını ve 1 Ağustos’ta Acil Durum kaldırılana kadar yalnızca sınırlı yetkilere sahip olan bir Acil Durum Kabinesi ile değiştirilmesini önerdi.

İletişim sırasında Zahid, gece pazarları ve alışveriş merkezleri açılırken Parlamento’nun neden oturum yapamadığını da sorguladı. Parlamentodayken gece pazarını ziyaret edenlerden daha çok milletvekillerinin risk altında olup olmadığını sordu. Zahid ayrıca, yeni Covid-19 vakalarının mevcut Acil durum durumuna bakılmaksızın yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle Perikatan Nasional (PN) hükümetini istihzai bir şekilde “tebrik etti”. Şimdi Malezya’daki vakaların Mart ayının ilk gününde 20.000’e ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Zahid, Başbakan Muhyddin’in acil durumun uzatılmasını dolayısıyla fiili darbe durumnunu devamını kesinlikle isteyeceğini tahmin etti. Görüşme boyunca. Zahid ayrıca, Parti Pribumi Bersatu Malezya (Bersatu) içindeki bazılarının bu konuda tereddüt etmesine rağmen Umno’nun oy verme yaşının 21’den 18’e düşürüldüğünü görmeye kararlı olduğunu söyledi. Geçen hafta Umno bilgi sorumlusu Shahril Hamdan, hükümetin oy kullanma yaşını 18’e düşürme konusundaki tutumunu değiştirmemesi gerektiğini söyledi. Karar 2019’da Parlamento tarafından oybirliğiyle kabul edilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.