islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Medine’deki Bazı Ziyaret Yerleri (2)

Medine’deki Bazı Ziyaret Yerleri (2)
19 Haziran 2024 10:00
A+
A-

Uhud Harbi ve Uhud Şehidliği

Bedir Harbinde 70 ulu kişisini yitiren Mekke putperestleri, intikam krizleri içinde matem tutuyorlardı. Güçlenen Hz. Peygamberin, kendileri için hayati olan Şam ticaret yolunu kesebileceği ve oluşturacağı bir orduyla Mekke üzerine yürüyüp yaptıkları zulümleri cezâlandırabileceği korkusunu da taşıyorlardı. Bütün bu sebeplerle Ebu Süfyan komutasında oluşturdukları yedi yüzü zırhlı 3000 kişilik bir kuvvetle Medîn’e üzerine yürüyüp Uhud dağı çevresinde mevzilendiler. Başından beri Mekke putperestlerinin faaliyetlerini takip ettiren Peygamberimiz yüzü zırhlı 1000 kişilik bir orduyla onları karşıladı.

İslâm ordusunun arkasına ve Medîne merkezine sızılmasını engellemek için Peygamberimiz Abdullah b. Cubeyr kumandasında 50 kişilik okçu mücahidler grubunu stratejik Ayneyn geçidine yerleştirdi. Kendisinden bir emir gelmedikçe mevzilerini bırakmamalarını emir buyurdu.

İslâm ordusunun galibiyeti ile başlayıp gelişin harp, ganimet alma ihtirasına kapılan okçular grubunun büyük çoğunluğunun mevzilerini terk etmeleri sonucu Müslümanlar aleyhine seyretmeye başladı.

En dehşet verici çatışmaların Hz. Peygamberin çevresinde cereyan ettiği Uhud’da Hz. Peygamber yaralanırken Müslümanlar başta Peygamberimizin amcası yiğit Hz. Hamza ve Musab b. Umeyr olmak üzere 70 şehid verdiler. Bu şehidlerin gömüldüğü alanı günümüzde Uhud Şehitliği olarak ziyaret ediyoruz.

23 ölü veren Mekke ordusu, Bedrin intikamını aldığı inancıyla sloganlar atarak savaş alanından çekildi.

Uhud’a yapılan bu ziyaret vesîlesiyle hatırlatılabilecek bazı gerçekleri şöyle özetleyebiliriz:

1-Hz. Peygamber kendi görüşleri aksine çoğunluğun görüşlerini benimseyerek Kureyş ordusunu Uhud dağı eteklerinde karşılayarak bütün önemli kararların danışma ve dayanışma yoluyla alınmasını örneklendirdi.

2-İslâm’da savaş emperyalist gayelerle değil ancak savunma amacıyla yapılır. Uhud örneğinde olduğu gibi gelen düşmanlarla savaşılmıştır.

3-Kumandanı bir peygamber de olsa disiplini bozulan ve Allâh’ın rızası dışında amaç güden bir ordu mağlup olabilir.

4-Uhud Harbi’nde, Hz. Peygamberin bilgisi ve onayı ile kadınların geri hizmetlerde kullanılması ve bazılarının bilfiil çatışmalara girmesi, kadınların toplumsal faaliyetlere katılması gereğini öğretmektedir.

5-Uhud’da inanır göründükleri halde kalben inanmamış 300 kişilik mü- nafıklar grubunun İslâm ordusundan ayrılması, hiçbir alanda gerçek Müslüman olmayanlara güvenilemeyeceğine işaret etmektedir.

6-Peygamberimiz zaman zaman Uhud Şehidliğini ziyaret eder, duâ buyururlardı.

Bir ziyaretinde, Uhud şehidlerini kefenlemek için bez bulamayacak ölçüde yoksul olduklarını hatırlayarak derin bir hüzün içinde bugün bizim de ibret almamız gereken şu sözleri söylemişlerdi:

“Ben sizin artık putperest olabileceğinizden endişe etmiyor, fakat dünyaperest olmanızdan korkuyorum.”

Hendek Harbi ve Yedi Mescidler

 

Yaptıkları antlaşmaları çiğnedikleri için Peygamberimiz tarafından sürgün edilen Benî Nadir Yahûdilerinin entrikaları ile Kureyş, Gatafan ve Benî Esed gibi düşman gruplarının oluşturdukları 24000 kişilik bir ordu Medîne üzerine yürüdüler.

İran asıllı Hz. Selman’ın verdiği bilgiler doğrultusunda Peygamberimiz hendekler kazdırarak ve bu hendeklerin gerisinde mevzilenerek düşman ordusunu karşıladı.

Sağnaklar halinde akan düşman hendekleri aşamadı. Aşma girişimleri püskürtüldü.

20-22 gün süren muhasara sırasında Peygamberimiz’le yaptıkları güvenlik antlaşmalarını çiğneyen Benî Kureyza Yahûdileri de Müslümanları arkadan vurmaya çalıştılar. Müslüman kadınlar ve çocukların korunduğu kalelere saldırdılar.

Mevsim kıştı. Hendekleri aşamayan düşman güçler kalblerine çöken yılgınlığa ve kamplarını alt-üst eden kavurucu rüzgarlara dayanamayarak dağılıp çekildiler.

Kur’ân-ı Kerîm’de Ahzab sûresinin 9. âyetinde bu duruma şöylece işaret buyrulur:

Ey îman edenler! Allâh’ın üzerimize olan nimetini hatırlayın. Hani bir zaman size ordular saldırmıştı da biz de onların üzerine bir rüzgar ve sizin görmediğiniz ordular göndermiştik. Allâh yaptıklarınızı görmektedir.

Muhasaranın şiddetlendiği günlerde Hz. Peygamberin Medîne’nin ürünlerinin üçte birini vererek Gatafanı yanlarına çekmek istedi. Bu amaçla görüşlerine baş vurduğu Sa’d b. Ubade gibi Ensarın temsilcileri, İslâmî izzet içinde böyle bir zillete katlanamayacaklarını beyanla rıza göstermediler.

Düşman güçlerin çekilmesinden sonra Medîne’ye döner dönmez Peygamberimiz hiyanet ederek Müslümanları arkadan vuran Benî Kureyza Yahudileri üzerine yürüdü.

Bir ay süren muhasaradan sonra bir çıkış yolu bulamayacaklarını anlayan Yahûdiler, eski müttefikleri Evs’in reisi Sa’d b. Muaz’ın hakemliğini kabul ettiler.

Sa’d tarafından Tevrat’ın Tesniye kitabının, “Tanrınız Rab kenti elinize teslim edince orada yaşayan bütün erkekleri kılıçtan geçirin.” anlamındaki yirminci babının 13. cümlesine göre verilen hükümle biri kadın dört yüz kadar Yahûdi muharip ölüme mahkum edildi ve bu cezâ uygulandı.

Günümüzde ziyaret edilmekte olan Yedi Mescitler daha sonraları Hendek Harbinin cereyan ettiği değişik noktalara muhtelif isimlerle inşa edilmiş mescitlerden oluşmaktadır…

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.