islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4958
EURO
34,8437
ALTIN
2.435,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

MEHİR GELENEK DEĞİL ALLAH’IN BELİRLEDİĞİ KADIN HAKKIDIR

MEHİR GELENEK DEĞİL ALLAH’IN BELİRLEDİĞİ KADIN HAKKIDIR
29 Eylül 2023 11:30
A+
A-

Mirat haber olarak asıl bizi şaşırtan odatv haberi şöyle:

[ Gelinin mehir isteği şaşkınlık yarattı… Damat acı acı gülümsedi

Bir gelin damattan, mehir isteği olarak 3 kilogram gümüş istedi. Bu istek karşısında şaşkına dönen damat, sessiz kalarak gülümsedi ve isteği başını sallayarak onayladı. O anlar sosyal medyada gündem oldu. ]

İSLAM BİR BÜTÜNDÜR

İslam hayat düzeni olarak bir bütündür. İslam Aile Hukuku ondan bir parçadır. İslam Aile Hukuku da bir bütündür. Mehir de ondan bir bölümdür. Odatv ve onun gibi cehaleti olanlar gelinin talebini anlayamadıkları  gibi şaşkınlık da yaşayabilirler.

Mirat Haber olarak amacımız her vesile ile İslam’ı öğrenip öğretmek olduğu için Mehir hakkında bilgi verelim:

İslam Aile Hukuku’na göre insanlar hür iradeleriyle evlenebildikleri gibi özgür iradeleriyle de boşanabilirler. Koca doğrudan boşayabildiği gibi kadın da aldığı mehri iade etmesi koşuluyla fakat yargı kararıyla boşanabilir. (Bakara 2/228-9)

Koca doğrudan boşayabildiği için kadının mağduriyetini önlemek amacıyla kadına iki ayrı hak verilmiştir. Bunlardan biri nikâh sözleşmesi sırasında fakat kadının teklifi, ve kocanın kabulü ile  oluşan MEHİR ve bir diğeri de kusuru olmaksızın boşanması halinde bir defaya mahsus olmak üzere  kocasından alacağı BOŞANMA TAZMİNATI’dır. (Bakara 2/241)

MEHİR ALLAH’IN EMRİDİR

Mehir Rabbimizin bildirdiği Kur’ânî bir emirdir.

“Evleneceğiniz kadınlara, nikâh bedeli olan mehirlerini Allah’ın emrettiği meşru bir hak olarak gönül hoşluğuyla verin. Bununla beraber, mehrin bir kısmını size kendi arzularıyla bağışlarlarsa, onu da alıp gönül huzuruyla yiyebilirsiniz.” (Nisa 4/4)

Mehir altın, gümüş, para ve mal olabileceği gibi  eğitim masraflarını kabul türünden kültürel de olabilir. Zifaftan önce peşin olabileceği gibi kadının kabulü ile kocanın   borçu olarak da ertelenebilir.

Yukarıda haberde konu edildiği şekliyle kadının üç kilogram gümüş istemesi doğaldır. Üç kilogram altın da isteyebilirdi. Önemli olan kocanın da bunu kabul etmesidir.

Gelin hanımı, mehirini belirleyerek talep etmesinden ötürü tebrik ediyoruz.

Mehir yazılı bir sözleşme olarak hazırlanması halinde laik hukukta da geçerlidir.

 

İSLAM        MEHİR          KADIN     KOCA             BOŞANMA TAZMİNATI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.