islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3854
EURO
34,5547
ALTIN
2.382,31
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Merkez Bankasının KKM Hamlelerine Şaşırmadım Doğrusu!!

Merkez Bankasının KKM Hamlelerine Şaşırmadım Doğrusu!!

Kur Korumalı Mevduat (KKM), adım adım tasfiye edilecek. Acelesi yok ama matematiği var.

Merkez Bankasının hamleleri için kısaca şunları söyleyeyim;

Kur Korumalı Mevduat (KKM), adım adım tasfiye edilecek. Acelesi yok ama matematiği var. KKM’den çıkan hesaplar TL de kalmak istemeyecek. Ya faize gidecek ya da dolara ($ USD). Şimdilik Kur Korumalı Mevduat (KKM) çıkışı bankaları zorlama yolu ile yapılıyor. Dolayısıyla bankalar müşterilerine daha yüksek faiz teklif etmek zorunda, bu durumda faizler daha da artacak. Sonraki adımda ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili yeni sıkılaşmalar gelecek. Bu sıkılaşmalar, Kur Korumalı Mevduat (KKM)’nin avantajlarını ortadan kaldırma adımları olarak devam edecek.

Böyle böyle adımlarla cazibesi iyice kaybolacak.

Kur Korumalı Mevduat (KKM)’den çıkıp dövize yönelen para, yabancının istediği maliyetten dolar/TL takası için tampon olacak. Bu şekilde yabancı gelecek, yüksek kurdan TL alacak. Yerliler ve Merkez Bankası’da o dövizleri alacaklar.

Sözde başarı ise yine de “büyük başarı(!) olarak takdim edilecek.

Merkez Bankası döviz rezervi şu kadar arttı bu kadar arttı haberleri yapılacak. Bu süreçte gelen yabancı yüksek kurdan TL alıp yüksek faize yatırmış olacak. Bir müddet sonra “yapısal reform”, “normalleşme”, “düzgün yönetilen ekonomi” denilerek dolarda artış duracak ve hatta bir miktar gerileyebilir de! Bu sözde başarı ise yine de “büyük başarı(!)” olarak takdim edilecek.

Dövizde bekleyip zaman sebepli zarar eden yerliler de ellerindeki doları verip TL enstrümanlarına geçecekler.Bu esnada da yüksek faizle parasını katlayan yabancı da o dolarları alıp çıkacak. İşte size, daha önce çeşitli vesilelerle bir çok defa anlattığım senaryo!

Sonu yine kur krizi ve benzeri işler olacaktır

Tahmini olgunlaşma süresi 4-5 yıl. Döngü aralığı artık daralıyor. Çünkü ülkemiz ekonomisi artık yabancının giriş çıkış esnasında elde edeceği dolar kârını sübvanse edecek katma değerli üretim alt yapısına sahip değil. Dolayısıyla kâr (giriş yapan dolar ile çıkış yapan dolar arası fark) azalacak (!) ancak bu sefer döngü sıklığı artacak. Tabi bu arada gelen yabancının bir kısmı ülkede kıymetli varlıkları da alacağı için o kıymetli varlıkların olası katma değer üretimleri de artık yabancıların hesabına yazılacak. Arada, yaşamını eskiden olduğu gibi sürdürmeye çalışan vatandaşlar varlıklarını satarak servetlerinin bir kısmını kaybetmiş olacaklar.

İşte olay budur.

Paranız var.
Beni her yerden bulabiliyorsunuz.

Ama ne hikmetse birtürlü dinlemiyorsunuz güzel kardeşim.

Daha ne kadar açık yazabilirim?

Anlayın artık.

Mevcut sistemle artık çıkış yok.

Herzamanki gibi hep kasa kazanacak!

Eğer uyanmazsanız…

Peki Kasa Her Zaman Nasıl Kazanıyor?

 Şunu belirtmekte fayda görüyorum;

Bunları yakın zamanda öngörü olarak tane tane yazarak anlatmıştım zaten. Detayları öğrenmek isteyenler web sitelerimizi ziyaret ederek oradan okuyabilirler.
https://www.metegundogan.com/
http://iktisathareketi.org/

 

Prof. Dr. Mete Gündoğan

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar
  1. Galip Kpç dedi ki:

    EE ne demiş eskiler. Gömleğin ilk düğmesi yanlış ililklenirse gerisinde yanlış olur. Her ne kadar yerli ve milli nakaratları atılsa da izlenen politikalar yabancıların istekleri doğrultusunda olmaktadır. Tabii sonuç yine değişmeyecek kazanan ve kaybedenler şimdiden belli.