islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6139
EURO
34,8224
ALTIN
2.509,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mevcut İçişleri Bakanı Yeni Tunus Başbakanı

Mevcut İçişleri Bakanı Yeni Tunus Başbakanı

Mirat Haber Ajansı

Tunus cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika ülkesindeki büyük partiler arasındaki siyasi gerilimler sonrasında Tunus’un İçişleri Bakanı Hişam Meşişi’nin bir sonraki hükümeti kurmak üzere görevlendirildiğini bildirdi. 46 yaşındaki hukukçu, bu ayın başlarında başbakanlıktan istifa eden İlyas Vahvah’ın yerine geçti. Meşişi, giden hükümette içişleri bakanı olmanın yanı sıra, yasal konularda Cumhurbaşkanı Said’in danışmanı da oldu. Daha önce Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Sosyal İşler Bakanı olarak görev yapmış olan Mechichi, iktidardaki siyasi partilerin Cumhurbaşkanı Kays Said’e önerdiği isimlerden biri değildi. Cumartesi günkü açıklamanın ardından yaptığı açıklamada Meşişi, tüm Tunusluların beklentilerini karşılayan bir hükümet kurmak için çalışacağını söyledi. Şimdi bir hükümet kurması için bir ayı var ve hükümet daha sonra parlamentıdan güvenoyu almak zorunda. Hükümetin kabulü için salt çoğunluğa ihtiyaç duyacak. Bunu başaramazsa, parlamento feshedilecek ve üç ay içinde yeni seçimler yapılacak.

Tunus, 2011 baharının başlattığı Arap Baharı bölgesel ayaklanmaları sonrasında demokratik geçiş için nadir bir başarı öyküsü olarak görüldü. Ancak liderler Tunus halkının beklentilerini karşılamak için birbiriyle kıyasıya mücadele etti ve zaten kırılgan olan ekonomi, COVID-19 salgını nedeniyle ülkenin sınırlarının kapatılmasıyla turizm gelirlerinin kaybolması sonucu ağır darbe yedi. Ekim ayında yapılan son seçimlerde, Nahda partisi birinci parti çıktı ancak çoğunluğunu kaybederek bir koalisyon hükümetine katılmayı kabul etti. Vahvah’ın 15 Temmuz’da istifası, beş aydan kısa bir süre sonra göreve başladıktan sonra, ülkede yeni siyasi açmaza yol açtı. İstifa, yolsuzluk iddialarına karşı Nahda’nın siyasi tepkisi sonucu alınmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.